Skulpture koje ulepšavaju Apatin

Share

Skulpture savremene umetnosti na otvorenom prostoru u Apatinu nastala je iz produkcije Simpozijuma skulpture Meander, vajarske kolonije koja je delovala u periodu od 1994. do 2018.godine. Ovaj Simpozijum realizovala je Galerija Meander koja je u sastavu Opštinskog kulturnog centra Apatin. Projekat je podržavalo Ministarstvo kulture, a nekoliko puta i Pokrajinski sekreterijat za kulturu.

Koncept Simpozijuma sastojao se u neposrednoj povezanosti industrije, a koja je bila u Apatinu relativno dobro razvijena i umetnika koji bi koristili njene usluge. Tako je svake godine učestvovalo četiri do pet umetnika iz zemlje i jedan iz inostranstva da u pogonima apatinskih fabrika uz pomoć alata, mašina, tehničke i stručne pomoći u raspoloživom materijalu izvedu svoja dela od kojih je jedan bio obavezan velikog formata koji bi se postavio u ambijentu grada. Najveći deo skulptura izveden je u brodogradilištu „Apatin.“ Tako su svake godine nastale nove skulpture, koje su osvajale prostore grada i menjale vizuru urbanog ambijenta.

Zbirku skulptura koje su postavljene na različitim lokacijama grada čine 53 umetnička dela. Autori ovih dela su članovi SANU, univerzitetski profesori, umetnici bogate izlagačke aktivnosti kao i umetnici iz Italije, Španije, Portugalije, Nemačke, Rumunije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

Ono što je bilo neophodno učiniti jeste da se uradi stalna postavka dela u javnom prostoru, konzervatorski tretman, stručno obeležavanje skulptura, osvetljenje i to po najvišim muzeološkim standardima.

– Mi već posedujemo monografiju čiji je autor Radmila Savčić koja je inače i zaslužna za to što posedujemo ovako vrednu zbirku skulptra. Ova monografija predstavlja prvu fazu obrade Zbirke koja se sastoji od predstavljanja svih skulptura sa fotografijama, mestom nastanka i svim drugim referencama vezanim za svako pojedinačno delo. Monografija koja je u nastajanju biće jedna vrsta studije odnosno ekspertize i stručnog stava o ovoj Zbirci – rekla je direktorica Opštinskog kulturnog centra Danijela Obradović

Direktorica Kulturnog centra Apatin je dodala i da se ništa od navedenog nebi moglo ostvariti bez podrška Ministarstva kulture i informisanja koje je na konkursu „Gradovi u fokusu“ odobrila sredstva u iznosu od  šest miliona dinara.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, skulpture ne samo što će biti zaštićene i obrađene po najvišim muzeološkim standardima, one će biti ne samo umetnički , već i turistički brend našeg grada.

 

izvor: www.soapatin.org

Leave A Reply