Konstitutivna sednica Skupštine opštine Kula zakazana za četvrtak, 12. maj

Share

Dvanaesta po redu sednica Privremenog organa opštine Kula, koja je ujedno i poslednja s obzirom na to da je konstitutivna sednica Skupštine opštine Kula zakazana za četvrtak, 12. maj, održana je 9.maja. Članovi Privremenog organa razmatrali su dnevni red sačinjen od 19 tačaka. Prihvaćeni su predlozi Rešenja o davanju saglasnosti na statute ustanova čiji je osnivač Opština Kula, tj. domovi kulture u Crvenki, Sivcu, Ruskom Krsturu i Narodna biblioteka Kula. Članovi Privremenog organa dali su saglasnost za promene u nadzornim upravnim i školskim upravnim odborima zbog podnetih ostavki.

Predlozi o rebalansu budžeta mesnih zajednica Sivac, Nova Crvenka i Kruščić takođe su usvojeni.Članovi su dali saglasnost za Program merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji opštine Kula za period od juna. 2022. godine do maja.2023. godine. Osnovni cilj ovog merenja i praćenja je zaštita zdravlja ljudi, očuvanje i unapređenje životne sredine. Procena praćenja i kontrola nivoa buke u životnoj sredini vršiće se u skladu sa nadležnim zakonom- dva puta u toku godinu dana na sedam mesta u samoj Kuli, a u ostalim naseljenim mestima na više lokacija.

Usvojen je Izveštaj o radu Saveta za saobraćaj opštine Kula za protekli period, a ujedno je usvojen i Program rada ovog saveta za tekuću godinu. Savet za saobraćaj predočio je članovima Privremenog organa akcije koje su sprovođene, a u kojima su bili uključeni stanovnici naše opštine svih uzrasta. Takođe u proteklom periodu izgrađen je semafor u Kulu i semafor u Crvenki, dok je u Ruskom Krsturu postavljen video nadzor. Kroz saradnju sa PU “Bambi“ podeljena su sedišta za bicikle, a u ovoj akciji učestvovala je i lokalna samouprava. Vozačima motora su podeljene kacige i druga oprema.

Prihvaćeni su Pravilnici koji su namenjeni za Konkurs sufinansiranja energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Uskoro se očekuje objavljivanje konkursa za pravna lica, tj. izvođače radova, a potom i konkurs za stanovništvo. Ovim konkursima biće obezbeđena sredsta za energetsku efikasnost i uštedu, tj. za izgradnju solarnih panela, kotlova za biomasu i gas, kao i zamenu PVC stolarije i izolaciju spoljnih zidova i krovova.

 

izvor: kula.rs

Leave A Reply