Noć muzeja i ove godine uspešno organizovana na više lokacija u Somboru

Share

„Noć muzeja“ i ove godine u Somboru predstavila je posetiocima bogat program u okviru kog su priređene izložbe, predstave, koncert i koreografske minijature, a manifestaciju je zvanično otvorila članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov.

U organizaciji Gradskog muzeja Sombor otvorena je izložba „Zagor iz našeg sokaka“ koju je priredio Svetozar Anđel iz Zrenjanina, uz podršku Kluba ljubitelja stripova i Centara PEB, a posetioci su imali priliku da vide originalne table stripa „Zagor” i radove nekih od najpoznatijih svetskih i domaćih strip crtača. U dvorištu Gradskog muzeja publika je imala priliku da uživa u zvucima džez, bluz i fank muzike na koncertu „Milan Petrović kvarteta“, a najmlađi posetioci Muzeja zabavili su se u potrazi za muzejskim blagom.

 

Muzej Batinske bitke kod Bezdana, predstavio je posetiocima čuvenog somborskog slikara Savu Stojkova u drugačijem svetlu, iz perioda Drugog svetskog rata pod nazivom „Sava Stojkov izviđač i crtač 12. vojvođanske udarne brigade“, a Muzej podunavskih Švaba otvorio je izložbu „Uloga i značaj kolonizacije Nemaca za razvoj Vojvodine“.

U organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“, koji je za prošlogodišnju organizaciju nagrađen od strane manifestacije „Noć muzeja“, održan je Bazar rukotvorina i tradicionalnih proizvoda, a otvorena je i izložba „Leto bez kraja“ srpskog umetnika Živka Đaka. Autor izložbe je Jerko Denegri, a postavka će u Galeriji Kulturnog centra trajati do 4. 6. 2022. godine. Na istom mestu, publika je imala priliku da vidi i koreografsku minijaturu „O ljubavi“ Aleksandre Arizanović, čija autorska predstava „Vrpca“ je takođe odigrana u okviru „Noći muzeja“ na Trgu Svetog Trojstva.

Galerija „Milan Konjović“ predstavila se izložbom akvarela i crteža „Stilizacija forme“, a u prostoru galerije je izvedena i koreografska minijatura „Ekologija odnosa“ Mine Ćirić.

Izvor: sombor.rs

Leave A Reply