Solarnim panelima se računi za struju smanjuju čak 3.000 dinara

Share

Opština Kula raspisala je Javni konkurs za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih objekata na teritoriji naše opštine. Ovo je prvi korak u nizu sa ciljem da što više stanovnika dođe do energetske sanice sa olakšicama, sledeći korak je raspisivanje konkursa za stanovništvo.

Jedna od stavki koja je obuhvaćena konkursom podrazumeva subvencije za ugradnju solarnih panela. Cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela je da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se ujedno čuva zdravlje životne sredine, a računica je jasna.

Računica resornog ministarstva pokazuje da jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i da se takav isplati se za oko šest godina, što znači da se na mesečnom nivou prosečnim računom uštedi oko 3000 dinara.

Sama procedura za postavljanje panela je znatno pojednostvljena s obzirom na to da su nadležni težili ka tome da se proces dobijanja dozvola značajno skrati i pojednostavi i vremenski period od od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva meseca. Više nije potrebna građevinska dozvola, već samo odobrenje lokalne samouprave. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, kao i okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuje na postojeće instalacije u stanu i kući. Prva adresa svakako je lokalna samouprava.

 

izvor: Q Media Kula

Leave A Reply