Opština Apatin ulaže u obrazovanje i mlade uspešne đake

Share

Učenici koji ove godine upišu jednu od apatinskih srednjih škola moći će da računaju na stipendije i druge vidove podrške koje obezbeđuje lokalna samouprava, izjavila je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

Podsetimo, Opština Apatin od prošle godine stipendira odlične srednjoškolce, a pruža i druge pogodnosti kao što su mesečna finansijska podrška za socijalno ugrožene učenike, subvencionisan prevoz i besplatna mesta u Domu učenika za srednjoškolce koji nemaju prebivalište u Apatinu.

Predsednica Opštine je istakla da se ne radi o „kratkotrajnim merama“ već o dugoročnom strateškom usmerenju lokalne samouprave da se u Apatinu stvori jak srednjoškolski centar.

Prema njenim rečima, od uvođenja mera podrške učenicima prošle godine, po prvi put za više od decenije se desilo da apatinski prvaci više upisuju srednje škole u Apatinu nego u drugim mestima.

– Obrnuli smo negativan trend odliva mladih iz naših škola i to je odličan rezultat. Ali nećemo se zadovoljiti time, još više ćemo podizati kapacitete jer osnaživanjem obrazovanja osnažujemo celu našu opštinu – izjavila je Korać.

Pomoćnica predsednice za obrazovanje Milka Nikšić kaže da apatinske srednje škole odlikuje dobar rad sa učenicima, što se vidi po rezultatima. U pogledu stipendija, Nikšićeva je objasnila je da će one za odlične učenike i naredne školske godine iznositi pet hiljada dinara mesečno.

– Danas tu stipendiju prima 68 srednjoškolaca, a jedini uslov je prosek preko 4,60. Time smo blago podigli lestvicu i uticali i na bolji uspeh đaka u školama – ističe Nikšić.

Pored toga, kako je rekla, Opština obezbeđuje i pomoć u školovanju u iznosu od tri hiljade dinara mesečno za učenike iz socijalno ugroženih porodica i decu ratnih vojnih invalida.

– Posebno sam ponosna što smo povećali broj učenika iz susednih opština koji upisuju apatinske srednje škole. Osim subvencionisanog prevoza, na to je značajno uticala odluka opštine da obezbedi dvadeset besplatnih mesta u Domu učenika, u okviru kojih srednjoškolci imaju obezbeđen smeštaj i ishranu, ali i pogodnosti kao što su internet i sportski sadržaji – rekla je Nikšić.

Leave A Reply