Uređenje atarskih puteva

Share

Na inicijativu poljoprivrednika iz Svilojeva, rekonstruisano je kilometar atarskog puta koji pored toga što je frekventan, se nalazio i u veoma lošem stanju.

Izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju puta finansirala je lokalna samouprava, a za sredstva za sufinansiranje puta opština Apatin je konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na osnovu čega je dobijeno pet miliona dinara.

Pri rekonstrukciji se primenila prvo metoda stabilizacije puta, gde se poslojeći sloj od 40 centimetara prvo usitnjavao, te sa vezivom, kamenim agregatom i vodom mešao, poravnavao i utabavao valjkom. Na ovaj način je trajno rešen problem da se put ne haba, jer je podloga od tzv. slatine bila takva da pri najmanjim kišama stvara blato koje je otežavalo prolaz i traktorima. Završni sloj je postavljen sa tucanikom, a sa strane su iskopani atmosferski kanali za odvod vode prilikom padavina, rekao je sekretar MZ Svilojevo Željko Rašeta.

Ovaj put ima veliki značaj za selo, jer povezuje gotovo polovinu svilojevačkog atara. Praktično na koju god stranu da krenete, ulaz i izlaz u atare je put koji je sada renoviran, što će olakšati kretanje svim poljoprivrednicima.

izvor: soapatin

Leave A Reply