Podeljeno 94 ugovora za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova stanovnicima opštine Kula

Share

Opštinsko veće opštine Kula na nedavno održanoj sednici usvojilo je odluku o podeli bespovratnih sredstava za 94 građana u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Tim povodom je u sali SO Kula upriličena podela ugovora korisnicima. Ugovore su građanima podelili predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić i Suzana Musić, energetski menadžer opštine Kula.

Neposredno pre podele ugovora predsednik Miljanić zahvalio se građanima koji su se odazvali ovom Javnom pozivu, istakavaši činjenicu da je broj korisnika ove godine znatno veći nego prethodne i da je odziv građana u Kuli znatno veći spram građana drugih lokalnih samouprava. Predsednik opštine iskoristio je priliku da prisutnima predoči i sprovođenje i značaj mera uštede električne energije koja je snazi, ali i da ih uputi u buduće planove naše lokalne samouprave.

Miljanić ističe da je ovakva subvencija posebno važna pogotovo sada, kada tema energetike i energenata praktično glavna tema svuda u svetu. Miljanić je napomenuo da je sa ukupno podeljenih 159 ugovora opština Kula jedna od opština koja je izdvojila najviše sredstava i obuhvatila najveći deo građana.

– Visina sredstava se u proseku kreću oko 100 hiljada dinara po korisniku i tu se podrazumeva ugradnja PVC prozora, termoizolacije i nabavka kotlova i toplotnih pumpi. Pomoć je građanima, ali u ovom momentu ovo je i pomoć državi, koja će na taj način moći da obezbedi dovoljno energenata – zaključio je predsednik Opštine Kula.

On je iskoristio priliku da najavi da se krajem meseca, očekuje saglasnost iz Ministarstva energetike, kojom će raspisati još jedan konkurs za postavljanje solarnih elektrana, čime će se ostvariti ušteda. Građani će, praktično, moći da imaju proizvedenu struju iz tih elektrana za svoje domaćinstvo.

Kada je reč o brizi o socijalno ugroženom stanovništvu tokom predstojeće zime, opština Kula u saradnji sa Centrom za socijalni rad izdvojiće preko 10 miliona dinara u vidu pomoći za obezbeđivanje energenata ili plaćanja računa za električnu energiju. Ovo za naše građane nije novina, sprovodila se ovakva mera i prethodne godine, samo je ove godine i finansijski i obimno ova pomoć znatno veća, kako bismo pokušali da pomognemo stanovništvu. Sve pripreme su završene i biće predočene na Opštinskom veću, a potom i početi da se primenjuju ove mere.

izvor:kula.rs

Leave A Reply