FK „Rađevac“ prijateljskom utakmicom sa „Crvenom zvezdom“ obeležava vek postojanja

Share

Opština Krupanj i Fudbalski klub „Rađevac“ ove godine obeležavaju 100 godina postojanja sporta. Tim povodom, u sredu 15. novembra u 14 časova na stadionu „Mirko Vasiljević“ biće odigrana prijateljska utakmica između domaćih fudbalera „Rađevca“ i prvog tima  FK „Crvena zvezda“.

Cena karata je simbolična, 200 dinara za odrasle muškarce, dok je za žene i decu ulaz besplatan. Nakon utakmice, fudbaleri i zvanice nastaviće proslavu rođendana u centru Krupnja u hotelu Grand gde će razmeniti poklone.

Inače, Fudbalski klub „Rađevac“ osnovan je 9. avgusta davne 1922. godine i on je kao takav postojao sve do 1927. godine kada je ugašen na tri godine. Potom klub dobija ime „Radojlović“ po načelniku Rađevskog sreza Petru Radojloviću, čoveku koji je proterao Turke iz Soko grada i bio prvi počasni građanin Krupnja.

– Za vreme nemačke okupacije 1941. godine klub opet pravi pauzu do 1944. godine kada ponovo počinje sa radom, ali sada pod prvobitnim imenom „Rađevac“ – objašnjava direktor Turističko – sportske organizacije opštine Krupanj (TSOOK) Mladen Stefanović.

Prema njegovim rečima, u godinama koje su nailazile klub se suočavao sa različitim izazovima, od toga da je njegova pozicija u svetu fudbala varirala od igranja u Srpskoj ligi pa do toga da je najveći uspeh ostvario u sezoni 1998/1999. kada je igrao u Drugoj ligi, odmah ispod Crvene zvezde i Partizana.

– Tokom veka postojanja FK „Rađevac“ iznedrio je mnoge dobre fudbalere među kojima su i Andrija Kojić, reprezentativac Jugoslavije, čuveni Mirko Vasiljević, najbolji strelac u istoriji kluba, Njegoš Petrović i mnogi drugi – ističe Stefanović.

Stadion FK „Rađevac“ nosi ime po najboljem strelcu u istoriji kluba Mirku Vasiljeviću.

Koliko vole svoj klub svedoči i rečenica koji Krupanjci često znaju da kažu, a to je : „Postoji Zvezda, postoji Partizan sve je to lepo al jedan je Rađevac i zato ga volim“

S obzirom na to da  je cela 2022. godina u znaku obeležavanja jubileja sporta u Krupnju i FK „Rađevca“, za sam kraj godine, odnosno za poslednji mesec, zakazane su tribine na kojima će o fudbalu, uspehu i istoriji sporta u Rađevini govoriti bivši fudbaleri ovog kluba.

 

Lj.Marković

 

 

Leave A Reply