Predstavljen projekat „Bezbednost na internetu – prevencija i edukacija”

Share

Projekat pod nazivom „Bezbednost na internetu – prevencija i edukacija” predstavljen je u zgradi Skupštine AP Vojvodine. U saradnji s Pedagoškim zavodom Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice početkom godine započeo je realizaciju ovog projekta, s ciljem edukacije nastavnika i učenika kako bi prepoznali nasilje na internetu i kako bi blagovremeno reagovali i sprečili njegov nastanak.

„Ovaj projekat smo pokrenuli kako bi se svi učesnici vaspitno-obrazovnog procesa upoznali sa opasnostima i aspektima elektronskog nasilja u svetu društvenih mreža i elektronskih medija. Sasvim ravnopravno, o tome treba da znaju deca, učenici, roditelji i staratelji, zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, kao i oni koji rade u nadležnim državnim institucijama. Projekat je, dakle, širokopojasan budući da mora da pobudi i mobiliše svest što većeg kruga ljudi o potrebi da se spreči elektronsko nasilje u osnovnim i srednjim školama”, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Sredinom ove godine, distribuiran je upitnik, koji je kreiran u saradnji s pedagoškinjama, a koji su popunjavala deca, uzrasta od petog do osmog razreda, kao i njihovi roditelji nezavisno jedni od drugih, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u oblasti digitalnog nasilja na teritoriji AP Vojvodine.

„Upitnik je popunilo 5.455 dece i 7.074 roditelja. Prema iskustvu i učenika i roditelja, najčešći oblici nasilja koje mladi doživljavaju na internetu jesu: izbacivanje iz određenih grupa, uznemirujuće, ili uvredljive poruke putem mobilnog telefona i uznemiravanje na društvenim mrežama. Istraživanje je pokazalo da se nasilje na internetu najčešće događa u petom razredu, prema iskustvu učenika, odnosno u osmom razredu, prema iskustvu roditelja”, objasnila je Daliborka Purić, ekspertkinja za statističku obradu podataka.

Okruglom stolu prisustvovali su, između ostalih, i predstavnici Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete.

„Izuzetno je važno da zajedno poradimo na razvoju kompetencija nastavnika. Ono što, takođe, može da nam pomogne jeste rad s porodicama, koje predstavljaju jednu celinu društva u kojima se dešava razvoj i odgoj deteta. Naš cilj jeste da ubuduće radimo intenzivnije i s porodicama. Istakla bih onlajn platformu Čuvam te, na kojoj se nalaze ne samo informacije i razni edukativni materijali u vezi s prevencijom i prevazilaženjem nasilja, nego su tu dostupne i besplatne onlajn obuke kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje”, rekla je Anamarija Viček.

U narednom periodu, u saradnji sa školskim upravama, planirana je organizacija stručnih skupova za nastavnike na teritoriji AP Vojvodine, s ciljem edukacije i prevencije u oblasti digitalnog nasilja.

Leave A Reply