Sportom do zdravlja dece: Škola i fizičko vaspitanje kao vaspitno-obrazovno područje u njoj

Share

U današnjem savremenom društvu, koje karakterišu procesi tehnoloških, političkih i ekonomskih promena, neposredno se postavljaju zahtevi društvenim sistemima i institucijama. Jedna od njih je i škola i fizičko vaspitanje kao vaspitno-obrazovno područje u njoj. Školsko fizičko vaspitanje i školski sport međusobno su povezani složenim vezama i međusobno se dopunjuju u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Fizička aktivnost posredstvom planski osmišljenih sadržaja i modela u okviru školskog sporta predstavlja sredstvo za postizanje vaspitnih i zdravstvenih ciljeva.

Oni danas zajedno zauzimaju značajno mesto u sistemu osnovnog i srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja mladih naraštaja u Srbiji.

Višestruki značaj školskog sporta

Školski sport danas ima višestruki značaj i može se posmatrati sa više aspekata. U jednom od svojih aspekata školski sport nudi mogućnost da pomoću njega realizuje i proces vaspitanja mladih. Proces vaspitanja predstavlja osnovu širem procesu obrazovanja. Fizičko vaspitanje u školama omogućava učenicima da steknu fizičko obrazovanje, formiraju pozitivne stavove prema fizičkoj aktivnosti i sportu, dok im bavljenje školskim sportom omogućava da se kroz školska takmičenja različitog nivoa unaprede motoričke sposobnosti, ostvare određeni rezultati i stvori osnova za prelaz ka registrovanom sportu.

Glavni zadatak školskog sporta je vaspitno-obrazovno i zdravstveno delovanje na pojedinca putem programiranog i organizovanog školskog takmičenja i nadmetanja. Mišljenja smo da na školski sport treba gledati kao na deo celovitog vaspitno-obrazovnog sistema, u kome se, između ostalog, uči zašto i kako vežbati.

Da bi škola, kao društvena institucija, i školski sport, kao deo nje, vaspitno delovali u savremenom demokratskom duhu, ona najpre osigurava mogućnost izbora škole koja izvodi programe školskog sporta kao jednu od demokratskih vrednosti škole.

Okružno takmičenje u košarci i basketu u Somboru

Okružno školsko takmičenja u košarci i basketu za učenike osnovnih i srednjih škola održano je krajem novembra u Gradskoj hali Mostonga u organizaciji Grada Sombora, Sportskog saveza grada Sombora i uz tehničku podršku Sportskog centra „Soko“ i Košarkaškog kluba „Džoker”.

U pionirskoj konkurenciji i u košarci i u basket najbolji su bili učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Sombora. Iza njih su ostali vršnjaci iz Kule i Ratkova.

U ženskoj konkurenciji titulu je u košarci osvojila Osnovna škola „20. oktobar“ iz Sivca, a u basketu učenice Osnove škole „Petefi Brigade“ iz Kule.

Gimnazija „Veljko Petrović“ bila je najbolja u omladinskoj muškoj konkurenciji u košarci, dok je Srednja ekonomska škola Sombor odnela pobedu u ženskoj konkurenciji.

U basketu zlatne medalje osvojili su Tehnička škola sa domom učenika Apatin u muškoj, odnosno Srednja ekonomska škola Sombor u ženskoj konkurenciji.

Takmičenjem je ispred Sportskog saveza Grada Sombora rukovodio opštinski koordinator zadužen za školski sport, profesor Predrag Mandić i Milan Stojkov ispred KK „Džoker“ iz Sombora.

Prvoplasirane ekipe u svim kategorijama su stekle pravo učešća na Međuokružnom takmičenju u košarci koje će se održati u februaru naredne godine.

M. Mihajlović

Leave A Reply