Strategija opštine Krupanj usmerena na razvoj turizma

Share

Već u srednjem veku Krupanj se ozbiljno bavio razvojem turizma, dok je 1900. godine ova malena varošica, smeštena u kotlini između Jagodnje, Boranje i Sokolskih planina, posedovala dva velika hotela, u vreme kada je cela Srbija imala svega njih 30. Proteklih nekoliko godina opština Krupanj beleži oko 50 hiljada noćenja godišnje i konstantno je taj broj u porastu. Koliko se danas ulaže u turizam, na koji način lokalna saamouprava pomaže rad Turističko – sportske organizacije objasnio nam je čelni čovek Oštine Ivan Isailović.

– Vekovima unazad stanovnici Rađevine se ozbiljno bave turizmom i od njega ozbiljno zarađuju, a kako bismo im pomogli, lokalna samouprava je celu strategiju najviše usmerila na razvoj ove privredne grane – započinje ragovor predsednik Isailović.

S tim u vezi, kontinuirano se radi na izgradnji turističke infrastrukture, pa su tako na nedavno održanoj svečanosti povodom obeležavanja Dana opštine 21. septembra predstavljena dva velika projekta za izgradnju dva velelepna sportska kompleksa. Jedan od njih biće izgrađen na Mačkovom kamenu, a drugi u neposrednoj blizini srednje škole.

– Sve ovo iniciralo je izgradnju novih hotela na našoj teritoriji, od kojih je jedan na Mačkovom kamenu i jedan na šest kilometara od Krupnja, u Stolicama, selo Brštica, gde su sada paviljoni koje želimo da pretvorimo u hotel – kaže Isailović.

Pored toga, kako nam je objasnio prvi čovek Krupnja, stvara se povoljna klima za izgradnju novog hotela u samom centru Krupnja na oko osam i po hiljada kvadratnih metara. Novi hoteli posedovaće otvorene i zatvorene bazene, sportske hale, terene na otvorenom i mnoge druge sadržaje. Uskoro će biti dostupan i sanka lift, odnosno lift koji će decu sa roditeljima vraćati na početak sankališta, a čija je ideja potekla da se svim roditeljima pruži mogućnost da uživaju ceo dan sa svojom decom, bez preteranog umora.

– Ovom prilikom pozivam sve roditelje da nas posete kada se sanka lift pusti u rad i bez velikog fizičkog napora uživaju igrajući se sa svojom decom, jer ovako nešto nemamo u okruženju – istakao je Isailović.

Opština Krupanj trenutno poseduje Sportski centar u čijem sastavu se nalazi nekoliko sala za košarku, fudbal, odbojku, šah i bilijar, a poseduje i otvorene terene od kojih je jedan sa veštačkom travom. Svi ovi sportski sadržaji ali i pogodna klima u mnogome doprinose da se mnoge ekipe opredele za sportske pripreme u samom Krupnju.

Kao jedan vid podrške, opština Krupanj je za sve mališane obezbedila besplatan sport, odnosno roditelji koji žele decu da uključe u bilo koju sportsku disciplinu to mogu učiniti potpuno besplatno.

Pored ulaganja u sport, Krupanj dosta ulaže i u razvoj turizma pa je u vezi sa tim pokrenuto i pisanje Strategije za razvoj turizma i Plana detaljne regulacije, koji bi trebali da obuhvate sva dosadašnja iskustva i potpomognu u daljem razvoju.

– Shvatili smo da nam treba još smeštajnih kapaciteta, s obzirom na činjenicu da su svi kapaciteti puni od februara prošle godine kada je pušten u rad teren sa veštačkom travom – objašnjava Isailović.

Ono što je posebno naglasio predsednik Opštine jeste da je lokalna samouprava ove godine u cilju podsticaja razvoju turizma raspisala probni konkurs namenjen svim meštanima Krupnja koji su želeli da izgrade smeštajne kapacitete. Za ovaj konkurs Krupanj je izdvojio sedam miliona dinara, a interesovanje je bilo i više nego očekivano, čak 10 puta veće.

– Nadam se da će ovaj vid pomoći zaustaviti dalje migracione procese, odnosno da se naši ljudi sele u velike gradove, a što nam i jeste bio cilj kada smo ga raspisali – kaže naš sagovornik.

Svima koji žele da posete ovu opštinu i upoznaju se sa istorijom Rađevine, Isailović je poručio da nikako ne izostave mnogobrojne spomenike kulture poput Soko grada, Mačkovog kamena, gde se odigrala jedna od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, kompleks Bela crkva koji čuva uspomene iz Drugog svetskog rata, Stolice, gde su se partizani sastali i dogovorili o novoj pobuni, kompleks Dobri potok, gde se mogu videti muzeji posvećeni enterijeru i eksterijeru Rađevine, dece, zanata, lova i drugih, Muzej Staro zdanje u kojem se čuvaju kako vojne uniforme srpske vojske i oružje, tako i tradicionalne nošnje, prve kase, predmeti vezani za vladavinu Obenovića i Karađorđevića i još mnogo toga.

Lj.Marković

Leave A Reply