Sportom do zdravlja dece: Budimo zdravi, bavimo se sportom

Share

Sport za decu predstavlja edukativnu i socijalizacijsku aktivnost koja može da ulepša njihovo odrastanje i pripremi ih za uloge i odgovornosti u odraslom dobu. 
Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom pozitivno utiče na mentalni, fizički i socio-emocionalni razvoj najmlađih. Osim fizičke aktivnosti kao najočiglednijeg benefita, izdvojili smo i nekoliko dodatnih razloga zbog kojih je dobro da se deca bave sportom od ranog uzrasta.

Veće samopouzdanje

Bavljenje sportom u velikoj meri pozitivno utiče na dečje samopouzdanje i samopoštovanje. Deca koja učestvuju u sportskim aktivnostima dobijaju pohvale i ohrabrenje od trenera, roditelja i ostatka ekipe u vidu tapšanja po ramenu i „baci pet“, što doprinosi njihovom samopouzdanju. Mališani koji se bave sportom manje su depresivni i anksiozni, zato što ih sport uči da veruju u svoje sposobnosti i budu ponosni na svoje uspehe. Ipak, njihovo samopouzdanje treba da ostane isto i kada pobeđuju i kada gube. Iz tog razloga potrebno je zadržati fokus na trudu koji su uložili i njihovom uživanju u sportu, umesto na tome da li su ostvarili trijumf ili doživeli poraz. Konstruktivna kritika takođe je važan segment svakog treninga, jer pomaže mališanima da nauče da prihvate svoje nedostatke i rade na tome kako bi to ispravili i sledeći put bili bolji.

Bolje socijalne veštine

Sport pomaže deci da razviju socijalne veštine koje će im koristiti tokom čitavog života. Baveći se sportom, mališani uče o važnosti timskog rada i saradnje i upućeni su ne samo na svoje vršnjake već i na trenere i ostale zaposlene u klubu. Oni takođe usvajaju liderske sposobnosti, veštine komunikacije i funkcionisanja u timu, što može značajno da im pomogne u školi, budućoj poslovnoj karijeri i odnosima sa drugim ljudima iz okruženja. Osim toga, biti deo sportske ekipe sa sobom nosi i druge benefite, kao što su osećaj pripadnosti i mogućnost pronalaženja novih prijatelja. Na taj način deca obogaćuju svoj društveni krug van okvira porodice i škole.

Prihvatanje poraza

Život pa i sport sastoji se od stalnih uspona i padova. Uvek će biti pobednika i gubitnika, pa deca treba da budu spremna i na jedno i na drugo. Baveći se sportom, mališani uče da poštuju svoje protivnike i pravila fer-pleja, kao i kako da prihvate i dostojanstveno se nose sa porazom umesto da budu obeshrabreni. Deca postaju svesna toga da ne mogu stalno da budu u ulozi pobednika, odnosno da je sasvim u redu da ponekad dožive poraz. Osim toga, istraživanja pokazuju da deca koja su aktivna u sportu pokazuju veću psihološku otpornost. Kroz sport mališani uče da prevaziđu neuspeh, izvuku pouke, uvide gde su pogrešili, i sledeće nedelje ponovo se vrate na teren još jači i spremniji.

Nema ničega lošeg u želji za pobedom i ispoljavanju takmičarskog duha. Ipak, ako izgubite, važno je da pružite ruku protivniku i budete veliki u porazu. Niko ne voli ogorčene gubitnike koji ne poštuju pravila i burno protestuju kada stvari ne idu njima u prilog.

Disciplina i emocionalna kontrola

Svaki sport od atlete očekuje disciplinovanost, poštovanje autoriteta, strpljenje, posvećenost, i sposobnost kontrolisanja negativnih emocija. Ovakvi kvaliteti pomažu sportisti da ostvari svoje ciljeve, dostigne svoj puni potencijal i izbori se sa širokim spektrom drugih životnih izazova.

Baveći se sportom, vaš mališan će morati da poštuje određena pravila, sledi instrukcije i prihvata odluke trenera. Disciplina je na ceni u sportu, dok se loše ponašanje sankcioniše. Saslušati i ostvariti dobru komunikaciju sa trenerom i vršnjacima važna je veština koja deci može mnogo da pomogne u životu i budućem poslovnom okruženju.

Ne postoji JA u timu

Za decu je važno da se naviknu na timski rad od ranog uzrasta. Tim ne čine
dobri pojedinci, odnosno on ne može da bude uspešan ukoliko svi članovi ekipe ne nauče da sarađuju, komuniciraju i rade na ostvarenju zajedničkog cilja. Zahvaljujući sportu mališani će naučiti da funkcionišu kao tim, da uvide prednosti i mane ostalih saigrača i lakše donesu odluke i naprave plan i strategiju kako bi iz svoje ekipe izvukli maksimum. Takođe, učestvovanje u timskim sportovima uči decu da ne budu sebična. “Mudrost” da udruženim snagama mogu mnogo više da postignu nego prateći samo lične želje i interese jedna je od najvažnijih lekcija koje sport može da im pruži.

M. M.

 

Leave A Reply