Sportom do zdravlja dece: Bavljenje sportom pozitivno utiče na mentalni, fizički i socio-emocionalni razvoj najmlađih

Share

Sport za mlade predstavlja edukativnu i socijalizacijsku aktivnost koja može da ulepša njihovo odrastanje i pripremi ih za uloge i odgovornosti u odraslom dobu. Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom pozitivno utiče na mentalni, fizički i socio-emocionalni razvoj najmlađih. Osim fizičke aktivnosti kao najočiglednijeg benefita, izdvaja se i nekoliko dodatnih razloga zbog kojih je dobro da se omladina bavi sportom od ranog uzrasta.

Podižete samopouzdanje

Bavljenje sportom u velikoj meri pozitivno utiče na samopouzdanje i samopoštovanje. Mladi koji učestvuju u sportskim aktivnostima dobijaju pohvale i ohrabrenja od trenera, roditelja i ostatka ekipe, što doprinosi njihovom samopouzdanju. Mladi koji se bave sportom su manje depresivni i anksiozni zato što ih sport uči da veruju u svoje sposobnosti i budu ponosni na svoje uspehe.

Ipak, samopouzdanje treba da ostane na približno istom nivou i kada pobeđujete i kada gubite. Iz tog razloga potrebno je zadržati fokus na trudu koji ste uložili i vašem uživanju u sportu, umesto na tome da li ste ostvarili trijumf ili doživeli poraz. Konstruktivna kritika je, takođe, važan segment svakog treninga jer vam pomaže da naučite da prihvatite svoje nedostatke i radite na tome kako biste to ispravili i sledeći put bili bolji!

Razvijate socijalne veštine

Sport vam pomaže da razvijete socijalne veštine koje će vam koristiti tokom čitavog života. Baveći se sportom, učite o važnosti timskog rada i saradnje i upućeni ste, ne samo na svoje vršnjake, već i na trenere i ostale zaposlene u klubu. Takođe, usvajate liderske sposobnosti, veštine komunikacije i funkcionisanja u timu, što može značajno da vam pomogne u školi, na fakultetu, u budućoj poslovnoj karijeri i odnosima sa drugim ljudima iz okruženja.

Osim toga, biti deo sportske ekipe sa sobom nosi i druge benefite kao što su osećaj pripadnosti i mogućnost pronalaženja novih prijatelja. Na taj način obogaćujete svoj društveni krug van okvira porodice i škole/fakulteta.

Prihvatate poraz

Sport se, kao i život, sastoji od stalnih uspona i padova. Uvek će biti pobednika i gubitnika, pa treba biti spreman i na jedno i na drugo. Baveći se sportom, učite da poštujete svoje protivnike i pravila fer-pleja, kao i kako da prihvatite i dostojanstveno se nosite sa porazom umesto da budete obeshrabreni. Postajete svesni toga da ne možete stalno da budete u ulozi pobednika, odnosno da je sasvim u redu da ponekad doživite poraz. Osim toga, istraživanja pokazuju da mladi koji su aktivni u sportu pokazuju veću psihološku otpornost. Kroz sport učite da prevaziđete neuspeh, izvučete pouke, uvidite gde ste pogrešili i sledeće nedelje se ponovo vratite na teren još jači i spremniji!

Nema ničega lošeg u želji za pobedom i ispoljavanju takmičarskog duha. Ipak, ako izgubite, važno je da pružite ruku protivniku i budete veliki u porazu. Niko ne voli ogorčene gubitnike koji ne poštuju pravila i burno protestuju kada stvari ne idu njima u prilog.

Stičete disciplinu i emocionalnu kontrolu

Svaki sport od sportiste očekuje disciplinovanost, poštovanje autoriteta, strpljenje, posvećenost i sposobnost kontrolisanja negativnih emocija, koje će, neminovno, u nekom trenutku osetiti. Ovakvi kvaliteti vam pomažu da ostvarite svoje ciljeve, dostignete svoj puni potencijal i izborite se sa širokim spektrom drugih životnih izazova. Baveći se sportom, moraćete da poštujete određena pravila, sledite instrukcije i prihvatate odluke trenera.

Disciplina je na ceni u sportu, dok se loše ponašanje sankcioniše. Saslušati i ostvariti dobru komunikaciju sa trenerom i vršnjacima važna je veština koja vam može mnogo pomoći u životu!

Naučite da ne postoji JA u timu

Važno je da se naviknete na timski rad od ranog uzrasta. Tim ne čine dobri pojedinci, odnosno, on ne može da bude uspešan ukoliko svi članovi ekipe ne nauče da sarađuju, komuniciraju i rade na ostvarenju zajedničkog cilja. Zahvaljujući sportu, naučićete da funkcionišete u timu, da uvidite prednosti i mane ostalih saigrača i lakše donesete odluke i napravite plan i strategiju kako biste iz svoje ekipe izvukli maksimum. Uz to, učestvovanje u timskim sportovima vas uči da ne budete sebični.

„Mudrost” da udruženim snagama možete da postignete mnogo više negoli prateći samo lične želje i interese, jedna je od najvažnijih lekcija koje sport može da vam pruži!

M. M.

 

Leave A Reply