Mirović: Demografija – najvažnije nacionalno pitanje

Share

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas porodicama iz AP Vojvodine 34 ugovora za dodelu ukupno 40,8 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena.

– Pokrajinska vlada je prva u Srbiji obezbedila bespovratna sredstva za kupovinu nekretnine koja će u celosti biti u vlasništvu žene. Do sada su nekretnine kupljene na ovaj način upisivane ravnopravno na ženu i na muškarca – naglasio je Mirović.

Predsednik je istakao da je maksimalan iznos ove godine po korisniku bio 1,2 miliona dinara, a sa tim novcem porodice će moći da kupe novu nekretninu ili da prošire svoj stambeni prostor. Od 34 podržane prijave, sredstva je dobilo 11 samohranih majki, koje će na ovaj način rešiti svoj stambeni problem.

Mirović je naglasio da će mera podrške za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena u budžetu za narednu godinu finansijski biti ojačana, a da će veću podršku imati i druge mere Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

– Važna vest je i to da će Pokrajinska vlada naredne godine povećati iznos koji dobijaju nezaposlene majke sa troje ili četvoro dece, sa 15.000 na 22.500 dinara – rekao je Mirović i dodao da na teritoriji Pokrajine oko 1.400 majki prima ovu pomoć, i da se one u sistemu socijalne zaštite AP Vojvodine prepoznaju kao neko kome treba pomoći ako želimo da menjamo demografsku sliku.

– Za nas je pitanje demografije i pitanje unapređenja položaja žena – najvažnije nacionalno pitanje i pitanje svih pitanja – naveo je Mirović i istakao da će, kada je reč o pomoći u unapređenju uslova stanovanja porodica sa troje ili četvoro dece, naredne godine biti izdvojeno 400 miliona dinara, 50 miliona više nego ove godine.

Na konkurs za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena stiglo je 110 prijava. Pravo na dodelu ovih bespovratnih sredstava imali su bračni i vanbračni parovi, jednoroditeljske porodice (samohrane majke), koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu.

Podaci danas pokazuju da su u Srbiji žene vlasnice nekretnina u samo 13,95 odsto slučajeva i suvlasnice u 12 odsto.

Dodeli ugovora prisustvovao je i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

 

Leave A Reply