Sportom do zdravlja dece: Dodeljena Spartakova nagrada najuspešnijim pokrajinskim sportistima, sportskim radnicima i organizacijama

Share

Priznanje „Jovan Mikić Spartak”, kojim se nagrađuju najbolji sportisti i sportske organizacije u Vojvodini, uručeno je ovogodišnjim dobitnicima na svečanosti u amfiteatru Spensa. Nagrade su uručili pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i predstavnici Sportskog saveza Vojvodine predvođeni predsednicom Jasminom Juras.

Ovogodišnji laureati u kategoriji sportista i sportistkinja su Mate Nemeš, rvač zrenjaninskog Rvačkog kluba „Proleter“, koji je ove godine ostvario najveći uspeh osvojivši titulu prvaka sveta, i dizačica tegova Radmila Zagorac iz Kluba dizača tegova „Herkules“ u Baču, osvajačica više medalja na evropskim juniorskim i seniorskim takmičenjima.

Spartakovu nagradu u konkurenciji trenera dobili su nekadašnji uspešni rvač Gradimir Dedić, trener somborskog Rvačkog kluba „Soko“, dugogodišnji reprezentativac i državni prvak u rvanju čak 19 puta, i Marko Ždero iz Novog Sada, selektor i trener reprezentacije Srbije u basketu tri na tri, osvajač srebrne i zlatne medalje na Svetskom odnosno Evropskom prvenstvu.

U kategoriji sportske organizacije nagrada je pripala Savezu za školski sport Vojvodine iz Novog Sada, koji uspešno organizuje takmičenja, pre svega, učenika osnovnih i srednjih škola u gotovo svim sportovima, i Somborskom šahovskom klubu, koji ove godine obeležava stogodišnjicu postojanja i iz kojeg je ponikao niz dobrih šahista.

Spartakovu nagradu u kategoriji sportskog radnika dobio je bivši odbojkaš i trener iz Kovina, predsednik Pokrajinskog odbojkaškog saveza Petar Bogunović, koji je dao veliki doprinos i podršku našim sportistima u postizanju vrhunskih rezultata na evropskim i svetskim takmičenjima u odbojci.

Nagrada za vrhunsko sportsko dostignuće uručena je i Jovici Spajiću iz Subotice, jednom od najboljih ultramaratonaca na svetu, koji je sa svojim rezultatima ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

Spartakova nagrada za životno delo, koja se dodeljuje zaslužnim bivšim sportistima za ukupan doprinos oblasti sporta, pripala je čuvenom sportskom stručnjaku i višegodišnjem selektoru naše rvačke reprezentacije Miloradu Dokmancu.

Čestitajući ovogodišnjim dobitnicima, pokrajinski sekretar Dane Basta podsetio je na to da se ovo prestižno sportsko priznanje tradicionalno dodeljuje 55. put i naglasio da je ono potvrda za rad i trud našim sportistima i sportskim kolektivima, kao i za njihovo sveukupnno zalaganje i rezultate koje postižu.

– Svima je poznato koliko je put ka uspehu težak i zahtevan, sa kakvim se brojnim izazovima sportisti i sportski radnici susreću, ali poznato je i to da se snažnom voljom i upornim radom dolazi do vrha. Zato danas želimo da vam ukažemo poštovanje i da vas motivišemo da ne stajete, nego da još snažnije grabite u nove sportske pobede – istakao je Basta i poručio da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat i dalje ulagati u razvoj vojvođanskoh sporta.

Predsednica Sportskog sveza Vojvodine Jasmina Juras rekla je da se ovo najvažnije sportsko priznanje u Vojvodini tradicionalno dodeljuje od 1967. godine, za vrhunske rezultate u sportu i doprinos afirmaciji njegovog razvoja u našoj pokrajini.

– Ove godine nagradili smo devet dobitnika u šest kategorija i tokom svih ovih godina koliko se ovo priznanje dodeljuje imamo ukupno 916 nagrađenih sportista, sportskih radnika i organizacija. Nosiocima ovih priznanja želimo da i dalje ostvaruju vrhunske sportske rezultate i visoka priznanja – poručila je Jurasova.

M. M.

Leave A Reply