Seoski turizam najbolji način da se upoznate sa tradicijom Krupnja

Share

Proteklih godina, a posebno tokom perioda pandemije izazvane korona virusom, seoski turizam u Srbiji doživljava svoj procvat. Jedno od mesta gde ova grana turizma doživljava ekspanziju je i opština Krupanj, koja već nekoliko godina unazad kontinuirano ulaže u razvoj seoskog turizma i daje podršku svojim sugrađanima.

– U današnje vreme seoski turizam je postao stvar pomodarstva, ali u isto vreme on je idealna prilika da se posetioci upoznaju sa novim krajevima, ali i tradicijom i kuhinjom nekog mesta – ističe direktor Turističko – sportske organizacije opštine Krupanj Mladen Stefanović.

Što se tiče opštine Krupanj, prema njegovim rečima, seoski turizam je proteklih godina u povoju, a tome u prilog ide i činjenica da je primetan sve veći broj seoskih ili etno domaćinstava koja se bave turizmom. Želju i trud meštana prepoznala je i lokalna samouprava koja je ove godine prvi put dodelila subvencije za sve one koji se bave ili žele da se bave seoskim turizmom. Na konkurs se javilo 14 meštana kojima je dodeljeno sedam miliona dinara, a prema najavama, taj iznos će u narednim godinama rasti.

Na taj način, povećava se smeštajni kapacitet Krupnja, koji je proteklih godina postao nedovoljan za sve posetioce – objašnjava Stefanović.

Varošica trenutno raspolaže sa oko 600 ležajeva, a u jeku sezone potrebe Krupnja su i dvostruko veće. S’tim u vezi lokalna samouprava će i u narednom periodu ulagati u seoski turizam, a turističku sliku upotpunila je dostupnost elektro bilikala, kojim najlakše možete obići sva mesta, i aplikacija „Najveći pijac na svetu“ u kojoj se nalaze sva seoska domaćinstva sa ponudom smeštajnih kapaciteta, kulinarskih usluga ili prodajom domaćih proizvoda.

Ceo Mačvanski okrug ima prelepe pejzaže, ali ono što Rađevinu izdvaja od ostatka je upravo netaknuta priroda i hrana, ali ponajviše gostoprimljivost – naglašava direktor TSOOK.

Jedna od krilatica svih Krupanjaca je i „U Krupanj dođeš kao gost, a odeš kao prijatelj“.

Svim posetiocima u ponudi je hotel Grand, hostel, privatni apartmani u samom centru grada, ali i više etno kompleksa na seoskom području. Jedan od takvih je i etno kompleks Dobri potok koji svojim posetiocima pored odlične kuhinje, nudi i smeštaj u drvenim bungalovima. Blizina crkvenom kompleksu Dobri potok samo je jedan od prednosti kada se odlučite baš za ovaj.

Hotel Grand nalazi se u samom centru grada okružen sa više parkova i svojim gostima nudi usluge spa i velnes centra, konferencijske sale, savremeno opremljenih soba i odlične kihinje.

Kada je u pitanju cena smeštaja u seoskim domaćinstvima ona se kreće od 10 do 15 evra po danu, dok je za hotel nešto malo veća.

Pored seoskog, u Krupnju je veoma razvijen i sportski turizam. Pored bogate sportske tradicije, Krupanj u svojoj ponudi ima više tereta, od čega je jedan sa veštačkom travom pogodan za treniranje u svim godišnjim dobima.

Tereni se nalaze u okviru Sportskog centra i neretko su mesto treniranja ili priprema mnogih fudbalskih ekipa iz cele Srbije. Zbog idealnih uslova za pripreme Krupanj je tokom cele godine, a naročito tokom zimskih i letnjih meseci, preplavljen mnogobrojnim sportistima, kako amaterskih tako i profesionalnih.

Lj.Marković

 

Leave A Reply