Razumevanjem i empatijom do novih radnih mesta

Share

S početkom godine počela je realizacija opštinskog projekta koji je namenjen zapošljavanju teže zapošljivih kategorija. Ovaj projekat je lokalna inicijativa za uključivanje u tržište rada, a opštinski partner u relizaciji projekta koji je finansiran od strane Nemačke savezne agencije za zapošljavanje i GIZ-a je MNRO “Plava ptica“. U proteklim mesecima Kuljani koji su obuhvaćeni ovim projektom su prošli kroz stručne obuke, kroz radionice podrške, a mnogi od njih su sada već uveliko na svojim novim radnim mestima.

Ove nedelje sa radom je počelo novoonsovano socijalno preduzeće u kojem su zaposleni korisnici udruženja “Plava ptica“. Preduzeće u kojem se ovi ljude bave proizvodnjom, de fakto je još jedna jasna poruka koju šalju udruženje i lokalna samouprava, a to je da niko neće biti zapostavljen i da će svima biti pružena šansa da se zaposli. Direktor “Plave ptice“ Marko Košutić navodi da je upravo ta poruka i bila vodilja za realizaciju projekta. Njih deset je zaposleno kod poznatih poslodavaca, deset je dobilo opremu za rad, a za kraj je njih deset dobilo šansu za rad u socijalnom preduzeću koje se bavi proizvodnjom toalet papira, ubrusa, grnčarijom i tekstilnom proizvodnjom kuhinjskih krpa. Obuka je za sve korisnike završena, te je petoro zaposleno redovno, a pet korisnika koji nisu dovoljno radno sposobni zaposleni su ugovorom o profesionalnoj rehabilitaciji.

Pogon ovog preduzeća obišao je i predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić, koji navodi da su razmevanje i empatija dokaz zrelosti jednog društva, ali ujedno i preduslov podrške.

– Opština Kula i “Plava ptica“ na tome rade kontinuirano, i evo ove nedelje drugi put smo u gostima kod njih. Danas smo u pogonu koji je realizacija jedne saradnje i podrške koja daje novu dimenziju s obzirom da cilj nije samo da se brinemo o korisnicima “Plave ptice“ već je napravljen korak više. Oni ovde proizvodnjom i radom obezbeđuju sebi primanja, i time su kompletirali sebe kao ličnost. Svime ovim se pokazuje da oni nisu manje vredni ili drugačiji, već da su takođe sposobni da doprinesu i sebi i društvu. Ovaj program je osmišljen tako da se proizvodnjom u socijalnom preduzeću ostvari i prodaja pod prioritetnim uslovima. Borba za pomoć i podršku svakom građaninu, borba za nova radna mesta svakom građaninu i naše opštine i države je sprovođenje politike Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića – navodi Damjan Miljanić.

Jedna od zaposlenih u ovom preduzeću ističe da je više nego zadovoljna i da je primarno zahvalna i direktoru i šefici od kojih je dobila ne samo adekvatnu obuku već i pomoć i razumevanje.

Kada je reč o projektima i idejama koje je u prethodnim godinama sporovodila “Plava ptica“ na čelu sa Markom Košutićem, a uz neumitnu podršku Opštine Kula ne može da se ne govori o podršci, inkluziji, ljubavi i više nego stručnoj odskočnoj dasci za jedan dostojanstven život urpkos bremenu koje nose dijagnoze ovih korisnika.

izvor: kula.rs

Leave A Reply