U toku radovi u Industrijskoj zoni u Kuli

Share

Građevinske mašine su ovih dana česta pojava u Industrijskoj zoni u Kuli. Naime, u toku su radovi na kanalizacionoj mreži, čime će i poslednja parcela biti kompletno kanalizaciono opremljena.

– Industrijska zona se u nekoliko zadnjih godina intenzivno razvija, u smislu i izgradnje novih fabričkih pogona i pripreme, takođe, nekih novih industrijskih kapaciteta. U narednim godinama, paralelno sa tim, iako je zona kompletno opremljena, sledi povećanje svih kapaciteta, jer, naravno, dolazi do širenja industrije i trenutni kapaciteti će biti u jednom trenutku nedovoljni. Kanalizacija za poslednju parcelu upravo se radi a ujedno, to će biti mogućnost i dodatnog priključenja ovih pogona. Nedavno su potpisani ugovori za uređenje, odnosno izgradnju dela pristupnih puteva, posebno na parceli preko puta, i jednog razvodnog postrojenja. Takođe, pošto su kapaciteti sa strujom negde na limitu, urađen je u toku prošle godine i projekat za novi strujni vod iz pravca Vrbasa do Kule. Uveren sam da ćemo obezbediti sredstva početkom naredne godine i da će i ti radovi uskoro krenuti. Kako rastu kapaciteti ovde u Industrijskoj zoni, tako se ona dodatno oprema i proširuju se kapaciteti, posebno kada je u pitanju struja, koja je negde uvek aktuelna tema. Vrednost ovih radova finansira Autonomna pokrajina Vojvodina, a njihova ukupna vrednost je oko 70 miliona dinara – rekao je predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić.

Radi se fekalna i atmosferska kanalizacija ovde u Industrijskoj zoni. Fekalna kanalizacija je dužine oko 1,7 kilometara, sa jednom crpnom stanicom koja prepumpava vodu i koja se uliva u postojeću kanalizaciju, odnosno kolektor prema Vrbasu, to jest na prečistač, a atmosferska kanalizacije je dužine oko 3,5 kilometara i predviđena je sa obe strane kolovoza i njen recipijent je naš kanal.

Nakon decenija ekonomske stagnacije i, na kraju, nazadovanja, Industrijska zona jeste lokacija koja je svojevrsni simbol uzlaznih trendova i permanentnog ekonomskog jačanja opštine Kula. Atraktivnost lokacije i njenu opremljenost prepoznali su mnogi investitori, te su tako mnoge inostrane kompanije otvorile svoje pogodne i otvorile mogućnost za zaposlenje ljudi koji žive u opštini Kula. Ovi radovi, ali i svi koji tek slede, predstavljaju ništa drugo do dalji infrastrukturni progres, a samim tim i progres na polju daljeg smanjenja stope nezaposlenosti u kulskoj opštini.

 

izvor:kula.rs

Leave A Reply