KULA: Socijalno preduzeće primer dobre prakse i uspešne projektne realizacije

Share

Predstavnici GIZ-a i Plave ptice posetili su socijalno preduzeće za proizvodnju papira, koje funkcioniše u okviru projekta zapošljavanja teže zapošljivih kategorija stanovništva, a čiji su primarni partneri u realizaciji upravo ove dve organizacije. Nakon toga, u svečanoj sali Skupštine opštine Kula upriličeno je sumiranje rezultata i utvrđivanje daljih koraka u čitavoj ovoj priči.

Prisutne je pozdravio predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić, koji je istakao da je njegovo profesionalno i lično zadovoljstvo što je baš opština Kula, pored još desetak lokalnih samouprava, deo ovog, višestruko značajnog, projekta.

– Značaj ovog projekta je veoma veliki, u saradnji sa GIZ-om i Stalnom konferencijom gradova i opština, kao i sa Plavom pticom i Crvenim krstom, odrađen je veliki posao za veoma kratko vreme. Upoznali smo se sa prvim rezultatima, kako to sve izgleda i najveći efekat je to da su ranjive kategorije stanovništva, kao što su samohrane majke, žene žrtve nasilja i osobe sa problemima u razvoju koje, do sada, iz raznih razloga nisu mogle da se aktivno uključe i da rade, sada prijavljene i imaju plaćeno socijalno i penziono osiguranje, kao i ostale doprinose i da, na taj način, postanu jednake sa svim građanima – izjavio je Miljanić.

Vesna Vidojević, projektna menadžerka u GIZ-u, izrazila je zadovoljstvo time što je, sve što je planirano, i ostvareno.

– Izuzetno smo zadovoljni, jer sve što je planirano je i sprovedeno. Pogotovo nam je bilo drago da se radi sa ciljnom grupom koja uključuje najudaljenije sa tržišta rada, a to su u ovom slučaju i osobe sa invaliditetom. Važno je da se sa njima, u stvari, kvalitetno radi i zato je bilo moguće postići u ovako kratkom roku dobre rezultate. U opštini Kula se sa tim osobama radi dugoročno i udruženje „Plava ptica“ je akreditovana za pet usluga socijalne zaštite. Sve je to nama, na početku, davalo nadu da će stvari biti onakve kako su se na kraju i dogodile, a to je da imamo jedno socijalno preduzeće i nadamo se da će ono uspešno poslovati, pogotovo sada u svetlu toga , da je donet i da je počeo da se primenjuje Zakon o socijalnom preduzetništvu – rekla je Vesna Vidojević.

Aleksandar Popović iz Stalne konferencije gradova i opština, organizacije koja je veoma bitan partner u čitavoj ovoj priči, rekao je da je najbitniji faktor u uspehu projekta dobra koordinacija i međusobno nadopunjavanje i razumevanje svih učesnika.

izvor: kula.rs

Leave A Reply