Preventivni pregledi u somborskim selima

Share

Kako bi stanovnici somborskih sela lakše došli do specijalističkih lekarskih pregleda, Grad Sombor i Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ zajedničkom saradnjom omogućili su da se ovakvi pregledi organizuju i u seoskim ambulantama.

Pregledi su počeli u sredu, 8. februara u ambulanti u Bezdanu, gde su lekari pozvali i stanovnike Koluta i Bačkog Brega.

Članica Gradskog veća za oblast omladine, dece, sporta i zdravstva Antonija Nađ Kosanović ovom prilikom istakla je da grad već nekoliko godina ulaže sredstva u programe Doma zdravlja kako bi se unapredila zdravstvena zaštita.

– Kroz program Zdravi zubi za sve kupili smo 11 novih stomatoloških stolica sa komplet opremom koje su postavljene na Odeljenju za dečiju stomatologiju i stomatologiju odraslih. Prethodne stomatološke solice poslate su na popravku i iste su ugrađene u stomatološkim ambulantama, gde je bila potrebna zamena. Kroz drugi program – Stručni i opremljeni za vas, smo prošle godine Domu zdravlja kupili jedno sanitetsko vozilo sa komplet opremom, koje nam je omogućilo da potrebnu aparaturu za stručne preglede donesemo u selo, gde će lekari specijalisti moći da urade adekvatne i potrebne preglede. Na osnovu preporuke izabranog lekara, pacijenti će imati ultrazvuk abdomena, štitne žlezde, po potrebi radiće se ultrazvuk dojki, kompletna laboratorija i EKG. Želeli smo da omogućimo zdravstvene preglede svima kojima je to potrebno. U narednom periodu ćemo raditi na proširenju specijalističkih pregleda, te da uvedemo i ginekološke, oftalmološke preglede, ujedno i da dovedemo i pokretni mamograf, i da na taj način poboljšamo i unapredimo zdravstvene preglede na selima. Bitno je napomenuti da će ovi pregledi biti realizovani u kontinuitetu i svake nedelje će se organizovati u jednom od naseljenih mesta. Sva sela će doći na red i po potrebi će se iznova realizovati pregledi u selima gde je za to postoji dodatna potreba. Prošle godine grad Sombor je uložio velike napore i kada je u pitanju poboljšanje infrastrukture. Završeni su radovi na rekonstrukciji Doma zdravlja u Mirnoj ulici u Somboru, zatim smo renovirali četiri ambulante u naseljenim mestima Kljajićevo, Doroslovo, Riđica i radovi se uskoro završavaju ovde u Bezdanu. Cilj nam je da u naredne dve do tri godine renoviramo sve ambulante u naseljenim mestima i da tako doprinesemo da naši lekari i sugrađani imaju bolje uslove kako za rad, tako i za zdravstvene preglede – poručila je članica Gradskog veća.

Direktorica Doma zdravlja dr Emeše Uri istakla je da je ovo zajednička akcija koja može da se realizuje zahvaljujući novoj opremi Doma zdravlja.

– Doneli smo ultrazvučni aparat i radimo ultrazvučne preglede u seoskim ambulantama. Prva stanica nam je Bezdan gde dolaze pacijenti iz Koluta, Brega i Bezdana. Na ovaj način smo praktično želeli da omogućimo pacijentima, odnosno stanovnicima ovih sela za koje njihovi odabrani lekari smatraju da im je potreban pregled i koji pregled treba da se izvrši. Ono što nas posebno raduje je da su svi mladi lekari koji rade u ovoj ambulanti došli isprobali sami da rukuju sa tim aparatom i zainteresovani su za buduće obuke što se tiče ultrazvučne dijagnostike. Mislimo da je to budućnost, ako imamo opremu da omogućimo svim našim doktorima koji žele da se usavrše i da rade neke dijagnostičke procedure, koje mogu da rade i u malim sredinama, da to i rade. Ove godine planiramo svakako još nekoliko ultrazvučnih mobilnih sondi sa kojima je još lakše odraditi ove preglede, dakle sa jednim tabletom ćemo moći ove preglede da odradimo. Značaj ovoga je neka vrsta skrininga pacijenata koji pate od šećerne bolesti, od visokog pritiska ili se smatraju i osećaju zdravim, ali recimo, imaju neke bolesti u svojoj porodici i žele da seuvere da i oni ne pate od te bolesti – objasnila je dr Uri.

 

izvor: sombor.rs

Leave A Reply