Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u Somboru

Share

Sombor je 15. februara bio jedan od gradova u Srbiji u kojima je u organizaciji NURDOR-a obeležen Svetski dan dece obolele od raka. Ovogodišnja kampanja održava se pod sloganom „Biti heroj“, a Somborci su simboličnim puštanjem balona hrabrosti i ljubavi poslali poruku podrške za sve male velike superheroje.

Volonterka NURDOR-a Nada Šućur Živanović zahvalila se na podršci koja je oboleloj deci i njihovim roditeljima potrebna tokom cele godine, ukazavši na značaj dobrovoljnog davanja krvi i doniranja matičnih ćelija u lečenju obolelih. „Ako vam kažemo da u našoj zemlji od 100 ljudi koji mogu dati krv, to uradi samo troje – jasno je da možemo i moramo bolje! Takođe, u našoj zemlji postoji svega oko 10 000 registrovanih davalaca koštane srži na 7 miliona stanovnika. Upravo krv i koštana srž su veoma često ono što detetu obolelom od raka spašava život. Pozivamo vas da postanete redovni davalac krvi i potencijalni davalac koštane srži već danas. Vama će to oduzeti 20 minuta, a nekome ćete podariti novu šansu za život“ naglasila je Šućur Živanović.

Akciju je i ove godine podržao Grad Sombor, a prisutne je ispred lokalne samouprave pozdravila članica Gradskog veća Antonija Nađ Kosanović, koja je poslala poruku podrške i ohrabrenja oboleloj deci i njihovim roditeljima, u nadi da će što pre izaći kao pobednici.

Doktorka opšte medicine Stefani Delić predstavila je važnost, način i proceduru doniranja matičnih ćelija, a podršku akciji dali su i Dečiji hor „Šareni vokali“, Crveni krst Sombor sa svojim volonterima, Irina Nikolić, Zumbice i Kik boks sportski klub „Sledgehammer team“.

izvor: sombor.rs

Leave A Reply