Potpisani ugovori sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Share

Predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina s teritorije AP Vojvodine su u Pokrajinskoj vladi svečano uručeni ugovori vredni 61,6 miliona dinara za sufinansiranje stalnih troškova i redovne delatnosti u 2023. godini.

– Prethodna godina je bila veoma značajna kada je reč o pripadnicima nacionalnih manjina. Pored toga što smo intenzivno radili na novom akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, imali smo popis stanovništva, kao i izbore za nacionalne savete. S tim u vezi, neki od vas ovde su novoizabrani predsednici i predsednice nacionalnih saveta, a neki su reizabrani na te funkcije. Vi ste na jednom novom početku, kada zajedno s novim članovima saveta krećete u realizaciju aktivnosti iz vaše nadležnosti, a cilj je unapređivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica. Na tom putu uvek možete da računate na podršku našeg sekretarijata – izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš prilikom uručivanja ugovora.

Prema njegovim rečima, u oblasti manjinskog obrazovanja, očuvanja identiteta, kao i službene upotrebe jezika i pisma – nacionalni saveti su ravnopravni partneri Sekretarijata, te se mnoge od njegovih odluka donose uz prethodno savetovanje s nacionalnim savetima iz Vojvodine.

– Ukupni iznosi koje dodeljujemo isti su kao i prethodne godine, ali oni potvrđuju postojanost i, pre svega, opredeljenje Pokrajinske vlade i našeg sekretarijata da se nastavi ulaganje u rad i razvoj nacionalnih saveta, delom i povećanjem finansijske pomoći u budućnosti – zaključio je Sakalaš.

Novčana sredstva u ukupnom iznosu od 61,6 miliona dinara određena na osnovu ugovora, dodeljuju se putem rešenja, za stalne troškove i redovnu delatnost 17 nacionalnih saveta s teritorije AP Vojvodine, u četiri jednaka dela na kvartalnom nivou, do kraja 2023. godine. Ugovore su uručili sekretar Sakalaš i zamenica pokrajinskog sekretara Slađana Bursać.

 

Leave A Reply