ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ АПАТИН ПРИСУСТВОВАЛА СВЕЧАНОЈ СЕДНИЦИ СУБНОР-А ПОВОДОМ ДАНА ЖЕНА

Share

Поводом 8. марта, Дана жена, општински одбор СУБНОР-а је свечаном седницом, „кроз мали час историје“, говорио о знаним и незнаним јунакињама као борцима за боље сутра.

Кроз културу сећања хоћемо да проговоримо о женама-борцима НОР-а и народноослободилачких ратова Србије. Поменом да обновимо сећања на мајке и жене небројено многих Југовића, на жене и мајке из Балканских ратова, Првог и Другог светског рата. Да проговоримо и дамо спомен Милунки Савић, Марији Бурсаћ са Пркоса, Стојанки са Кнежпоља, хероинама са Козаре, са Игманског марша, са Батине и Сремског фронта… Да проговоримо о живим борцима НОР-а и женама-борцима ратова 1990/1999. године. Да проговоримо о Првој женској партизанској чети, о Антифашистичком фронту жена Југославије, рекао је поред осталог у свом излагању председник апатинског Субнор-а Стево Драча.

Председница општине Апатин је поздравила присутне чланове Субнора, те изразила задовољство што се на овако леп начин водила прича о женама кроз нашу историју.

Оно што је јако важно и чега треба да се сетимо сваки дан јесу све оне жене које су током рата остале на својим огњиштима, које су бринуле о тим кућама, о деци, о свему оном што је остало иза људи који су отишли у рат. То су заиста, као и жене које су носиоци споменица, хероине рата и хероине свих трагичних догађаја кроз које је ова земља прошла. Желела бих да свима пожелим много здравља, да лепо проведете овај празник и да никад не заборавимо да све оно што данас имамо се не подразумева да морамо да имамо, него да се неко за то заиста борио и омогућио нам, поручила је Дубравка Кораћ.

Извор: soapatin.org

Leave A Reply