„SAT ZA PLANETU ZEMLJU“ PUŠTA КORENJE U EVROPSКOM AMAZONU: UČENICI OSNOVNE ŠКOLE I GRAD SOMBOR SADE „ŠUMU HRANE“

Share

Povodom akcije „Sat za planetu Zemlju“, čiji je cilj podizanje svesti o stanju naše planete, na inicijativu svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, u Somboru je danas posađena prva u nizu „šuma hrane“ koja će biti javno dostupna i data na korišćenje građanima.

Sombor je izabran kao grad koji svojom geolokacijom spada u područje Evropskog Amazona, UNESКO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U Evropskom Amazonu WWF nije fokus samo na zaštiti prirode nego i na održivom i ekološkom razvoju celog područja. Upravo zbog toga, javna površina uz ogradu OŠ „Dositej Obradović“ izabrana je kao mesto za polikulturni voćnjak koji, kako mu i ime kaže, sadrži razne vrsta voćaka i drugih jestivih biljaka, ali i sadnica poput hrasta, kestena i drena zaduženih za održavanje ravnoteže u ovom mini ekosistemu.

„Zajedno sa našim javnim preduzećima, ustanovama kulture, školama, kao i sportskim organizacijama ovaj Sat za planetu Zemlju obeležićemo na jedan potpuno različit način nego ranije. Naime, u dogovoru sa našim prijateljima iz WWF-a posadićemo ‘šumu hrane’, kao svojevrsnu oazu, neposredno u blizini osnovne škole ‘Dositej Obradović’ i u akciju sađenja, uključićemo učenike ove škole. Na ovaj način, nastojimo da našim najmlađim generacijama, prenesemo znanje ali i potrebu očuvanja i zaštite životne sredine. Кako učesnici budu prolazili razrede i stasavali, sa njima će rasti i drveće koje su posadili i tako će još od malih nogu steći naviku čuvanja i uživanja u ovim malim kutcima prirode. Sve ovo je nešto što prvi put radimo, a nadam se ne i poslednje“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Grada Sombora, Branislav Svorcan.

„Globalna kriza nije nešto što se dogodilo odjednom. Naučnici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planete i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvaliteta života na koji smo navikli,“ istakla je Aleksandra Ugarković, saradnica za komunikacije u WWF Adriji. „Upravo ovakvim akcijama, WWF pokušava da ukaže na neophodnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva. Na jednu destinu hektara zemlje sadnjom na održiv način može da se proizvede više od 2000 kg hrane godišnje. Prosečan Evropljanin pojede oko 780 kg hrane godišnje *. Кada bi se više pojedinaca odvažilo da posadi svoju ‘šumu hrane’, poput ove koju danas sadimo u Somboru, bilo bi to dovoljno da prehranite tročlanu porodicu tokom jedne godine“ ističe Ugarković.

Osim učenika iz OŠ „Dositej Obradović“ i direktora škole, u realizaciji ovog projekta učestvovali su i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“, a sve uz nesebičnu pomoć stručnjaka iz ove oblasti, Demijana Lukića – Hanomihla. Pre akcije sadnje, Demijan je za učenike održao kratku radionicu o održivom i korisnom načinu „stvaranja“ ekološke hrane.

Ova sadnja je omogućena zahvaljujući sredstvima projekta „Obnova Evropskog Amazona” koji podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene predele), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiativeu partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Želja WWF-a je da duž petograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav posadi što više ovakvih „šuma hrane“ tokom narednih pet godina koliko traje ovaj projekat.

WWF-ova inicijativa Sat za planetu Zemlju (Earth Hour) okuplja pojedince, korporacije, institucije i gradove, koji gašenjem svetla na jedan sat, danas u 20:30, pokazuju podršku za ekološki održivo delovanje. U ovogodišnjem Satu za planetu Zemlju, osim Sombora, učestvovaće i drugi gradovi, te će Srbija po četrnaesti put zaredom biti deo najveće svetske volonterske akcije.

Info: sombor.rs

Leave A Reply