Dodeljeni ugovori visokoobrazovnim institucijama na osnovu tri javna konkursa

Share
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je danas ugovore predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu tri javna konkursa. Reč je o konkursima za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti i za finansiranje razvojno-istraživačkih projekata visokih škola strukovnih studija s teritorije AP Vojvodine u 2023. godini.

Pozdravljajući prisutne, sekretar Milošević se prvo osvrnuo na konkurs namenjen visokim strukovnim školama, za koji je ove godine za razvojno-istraživačke projekte opredeljeno 10 miliona dinara za finansiranje 22 projekta.

„Išli smo u susret ne samo potrebama koje su danas prepoznate kao neophodne, nego i svemu što je strukovno obrazovanje sutra. Zakon o visokom obrazovanju u članu 34. jasno diferencira akademske od strukovnih studija, dok se u članu 35. propisuje da su doktorske studije isključivo akademske. Ovakva praksa je u suprotnosti sa rešenjima najrazvijenijih država, ali je novi pokazatelj šta treba da nam bude uzor i za to treba da se pripremimo, ne administrativno, ne političkim dekretima, već suštinski. Visoke škole strukovnih studija moraju biti mesto koje će prvo izgraditi legitimitet novog nivoa obrazovanja, što možemo postići isključivo kroz istraživačku delatnost. Najveći deo istraživačke inteligencije koncentrisan je u visokom obrazovanju, a njen samo jednocifren postotak nalazi se u privredi, što je u suprotnosti sa strukturom zaposlenosti istraživača u razvijenijim zemljama. Zato je vaša misija da ogromni intelektualni potencijal koji posedujemo stavimo u funkciju privrednog razvoja“, poručio je resorni sekretar.

On je kazao da je naša akademska zajednica ponovo dokazala da prihvata izazov koji je specifičan za multinacionalnu Vojvodinu, navodeći da će ove godine biti finansirano 17 razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u ukupnom iznosu od osam miliona dinara.

„Tačno je da nauka, privreda, politika utiču značajno na naš život, ali umetnost nam omogućava da naša životna stvarnost bude sadržajnija, obogaćena skladom i harmonijom“, istakao je sekretar i dodao da će sa osam miliona dinara biti podržano 18 projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom.

„I u narednim godinama ovi projekti biće podržani. Možda to neće biti vidljivo u velikim citatnim bazama, ali biće sagledivo u ljudskom zadovoljstvu, jer je i ta nijansa njihovog postojanja prepoznata“, zaključio je svoje obraćanje prof. dr Milošević.

Prisutnima se obratio i prof. dr Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku.

„Moj matični fakultet je dokaz brige Republike Srbije, posredno preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, da se manjina obezbedi. Nije čudo što su odnosi Srbije i Mađarske danas na tako visokom nivou. Zauzmimo se jedni za druge i svima će nam biti bolje“, istakao je Ivanović.

Predsednik Konferencije akademija i visokih škola Srbije prof. dr Branko Savić ukazao je na značaj razvojno-istraživačkih projekata visokih škola strukovnih studija jer, kako je naveo, bez takvih projekata nastavnici na ovim školama ne mogu biti birani u viša zvanja i na taj način škole ostaju bez kadra.

Profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Žarko Lazić zahvalio je na podršci Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost podsetivši na to da umetnost nije samo mašta jednog stvaraoca ili rezultat njegove kreativne sposobnosti, već tu veliku ulogu igra i istraživački rad koji je prepoznat i podržan od strane Sekretarijata već sedmu godinu zaredom.

Pokrajinska vlada je ove godine, preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, obezbedila 26 miliona dinara za realizaciju 57 projekata u okviru pomenuta tri javna konkursa.

Leave A Reply