Potpisana dva ugovora sa Ministarstvom zaštite životne sredine

Share

Irena Vujović , ministarka zaštite životne sredine, potpisala je ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta. Sredstva koja su ovom prilikom opredeljena dodeljuju se u skladu sa ovogodišnjim konkursom resornog Ministarstva, a sve sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha. Ministarstvo je opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta. “Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh“, navela je ministarka Vujović govoreći o ovim konkursima.

Кada je reč o opštini Кula ovo Ministarstvo je za sufinansiranje u realizaciji projekta nabavke, zamene i rekonstrukcije i sanacije kotlarnica na gas opredelilo je nešto više od 10 miliona dinara. Deo sredstva za realizaciju Projekta smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih ložišta u iznosu od 4 miliona dinara opredelilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Ostatak sredstava koja su neophodna za relizaciju ova dva projekta biće opredeljena iz budžeta opštine Кula.

„Zajednički delujemo sa Ministarstvom na projektu zelene Srbije. Ove godine 50 domaćinstava će zameniti kotlove, što znači da ćemo, računajući i prethodnu godinu, u saradnji sa Ministarstvom zameniti ukupno 300 kotlova u individualnim ložištima i 15 kotlarnica u javnom sektoru. Za zaštitu životne sredine to znači 1200 tona CO2 manje u vazduhu i ako uzmemo da jedno drvo kompenzuje 12 kilograma CO2 to znači 100 hiljada stabala za jednu opštinu kao što je Кula. Cilj je da sve javne ustanove, a ostale su samo još tri na našoj teritoriji, pređu na gas kao ekološki prihvatljiv energent“, rekao je predsednik opštine Кula, Damjan Miljanić nakon potpisivanja ugovora.

Info: kula.rs

Leave A Reply