Obeleženo 245 godina prosvetiteljskog obrazovanja u Srbiji

Share

Prva ustanova za obrazovanje učitelja na srpskom jeziku u Habzburškoj monarhiji „Norma“ osnovana je 1. maja 1778. godine u Somboru.

Tim povodom je na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u naučno-istraživačkoj instituciji koja čuva najdužu tradiciju obrazovanja učitelja kod Srba, održana svečana akademija, kojoj je prisustvovao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

„U ovom danu pomešanih osećanja važno je da smo zajedno, jer ćutanjem nećemo sačuvati pelcer života, a to je reč, reč o našoj postojanosti i večnoj ljubavi prema čoveku. Čestitam vam 245 godina trajanja ′Norme′, učiteljske škole, preteče ovog fakulteta. To je predvorje velikog jubileja i verujem da ćemo svi zajedno glasnošću doprineti tome da ovo bude nešto što će biti važno čitavoj Srbiji i regionu, kada budemo obeležavali 250 godina Pedagoškog fakulteta u Somboru“, istakao je Milošević

Prema njegovim rečima, evolutivni put koji je prošla ova institucija misija je izgradnje vertikale srpskog društva.

„Šta smo mi bez učitelja? Oni su nam danas više nego ikada potrebni. Briga o čoveku, ljubav i čovekoljublje deo su našeg odnosa prema tradiciji, porodici, moralu, religiji i modernoj pedagogogiji. Nažalost, postali smo društvo pomalo drskih i ′snalažljivih′, kao da smo zaboravili da sve što nam je dozvoljeno nije i od koristi. Da li je važno posedovati sve što vidimo, od ljudi do ostalog živog i neživog sveta, ili živeti i usrećiti druge dok žive“, rekao je profesor Milošević. Verujem da su vaša znanja, umešnost, emocionalnost, vaš ukupni aktivni misaono-osećajni odnos prema teorijskim i prakseološkim pitanjima, takvi da ćete uspešno nositi teret odgovornosti u kreiranju budućih učitelja u izazovu vremena u kom živimo. Nažalost, u mimikriji ovog društva krije se mnogo toga što ne možemo manifestaciono prepoznati i zato moramo ići u susret tim izazovima, čuvajući mlade od iskušenja kojima nisu dorasli. Verujem da ćete znati da date odgovore koji su pred nama. Nije najbolji trenutak, ali kad je teško, treba podići glavu i ići dalje“, rekao je sekretar Milošević.

On je dodao da veliki gubici mogu samo da nas opomenu i podsete na našu odgovornost da moramo više brinuti jedni o drugima.

„Uvek mi je zadovoljstvo da ovde boravim i svedočim sa kojom posvećenošću radite svoj posao. Trudićemo se da vam pomognemo, jer je to naša obaveza. Želim vam puno uspeha, puno optimizma, dobre stvaralačke i kreativne energije i emocije. Bez ljubavi se ovo ne može raditi, a vi to vrlo dobro znate“, zaključio je profesor Milošević.

Svečanoj akademiji prisustvovale su i druge važne zvanice, među kojima i predstavnici lokalne samouprave predvođeni zamenicom gradonačelnika Sombora Ljiljanom Ticom.

Na dugoj tradiciji obrazovanja učitelja u Somboru utemeljeni su i počeci savremenog visokog školstva u Vojvodini.

Leave A Reply