Konstituisan Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Share

Konstitutivna sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, kojim rukovodi predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, održana je u Vladi Srbije.

Brnabić je naglasila da je cilj Saveta da se postigne nulta tolerancija prema vršnjačkom nasilju, uz napomenu da će se Savet fokusirati na postizanje konkretnih rezultata i preduzimanje konkretnih koraka ka smanjenju vršnjačkog nasilja.

Premijerka je, govoreći o nacionalnoj platformi za prevenciju i suzbijanje nasilja pod nazivom „Čuvam te”, podsetila na to da od 19. maja preko te platforme svi, od nastavnika, učenika, do roditelja, mogu da prijave sve vrste nasilja koje uključuju decu, i poručila da ta platforma na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte.

Predsednica Vlade je precizirala da su na njoj umrežene sve relevantne institucije i entiteti iz različitih oblasti, kao i da svako ko je prijavio nasilje tu može da prati proces rešavanja svog slučaja.

Prijave nasilja mogu biti anonimne, a trijažni tim u roku od pet do sedam minuta obrađuje prijavu nasilja na platformi i prosleđuje je nadležnim institucijama.

Koordinacioni tim za platformu „Čuvam te” direktno će referisati Savetu i obaveštavati članove o prijavama nasilja na platformi, dinamici njihovog rešavanja, kao i o sankcijama za počinioce.

Na sednici je podvučeno da su u toku izrade predloga izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje podrazumevaju pooštravanje kaznenih mera za decu koja vrše nasilje i njihove roditelje, a koje između ostalog, podrazumevaju lakše udaljavanje sa časa i suspendovanje učenika tokom trajanja disciplinskog postupka.

Članovi Saveta su konstatovali da je neophodno ohrabriti bolju komunikaciju roditelja i dece, jer su istraživanja pokazala da veliki broj đaka ne prijavljuje nasilje ni članovima najuže porodice.

Info: vojvodjanski.com

Leave A Reply