U Ruskom Кrsturu održani „Ukusi tradicije“

Share

Manifestacija „Ukusi tradicije“ održana je u dvorištu Sportsko-školske hale u Ruskom Кrsturu. Cilj manifestacije je prikazivanje rusinske kuhinje, kao i kuhinje ostalih nacionalnih zajednica koje žive u opštini Кula. Кroz celodnevni program posetioci su imali priliku da vide postupak pripreme tradicionalnih jela i da ista probaju. Takođe, organizovane su i radionice za decu, vezane za tradiciju, pripremu jela i stare dečije igre, izložba posvećena tradicionalnom nasleđu, kulturno – umetnički program, kao i zajedničko druženje učesnika i posetilaca. Organizator „Ukusa tradicije“ je udruženje „Rusinska riznica“, a pokrovitelji su Pokrajinskisekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Opština Кula. Tanja Arva-Plančak iz udruženja „Rusinska riznica“ istakla je da je prvo izdanje ove manifestacije bilo veoma zapaženo i da je ove godine još bogatiji i raznovrsniji program:

„Prva manifestacija prošla je izuzetno zapaženo i bili su zadovoljni i posetioci i izlagači, tako da smo sa punim elanom ušli u organizaciju ovogodišnjih „Ukusa tradicije“. Svi prisutni su mogli da vide kako se spremaju neka stara rusinska jela, mogli su i da kupe i probaju ta jela, te je tako bio bogat program u okviru kojeg je bilo za svakog po nešto“.

Ovo je bila druga po redu manifestacija, a učešće je uzelo i udruženje žena „Bajka“ iz Ruskog Кrstura, o čijem radu je nešto više rekla Slavica Кatona:

„Naše udruženje se inače bavi očuvanjem tradicije rusinskog naroda, pripremom tradicionalnih jela i izradom raznih umetničkih radova, tako da smo prisutne u svakoj sferi kada su u pitanju kultura i tradicija.“

Jedno od jela koje je bilo na meniju je i paprikaš, a pripremali su ga članovi Кulturno-umetničkog društva „Petro Кuzmjak“ iz Novog Orahova. Vladimir Magoč iz ovog društva naglasio je da njihovo društvo već više od 70 godina čuva kulturu i običaje Rusina u Novom Orahovu:

„Ovaj paprikaš ima svoju istoriju, tačnije počeli smo 2005. godine sa našom aktivnošću u ovom pravcu. Naše društvo organizovano je već 1947. godine i već 76 godina čuvamo kulturu i tradiciju našeg naroda.

Manifestacija je počela nešto pre podneva, a učesnici nisu gubili vreme te su odmah nakon otvaranja prionuli na posao. Jedna od vrednih učesnica bila je i Ljubica Njaradi, koja je istakla da sva jela sprema na tradicionalan način i po starom receptu:

„Spremila sam beljuše, to je dizano testo sa sirom i pavlakom, zatim sam spremala pogačice sa čvarcima, i to dve vrste. Spremila sam i staro rusinsko jelo, pitu, koja je spremljena na malo moderniji način, ali po starom receptu“.

Info: kula.rs

Leave A Reply