SVEČANO OTVOREN 31. POZORIŠNI MARATON

Share

U Narodnom pozorištu Sombor, juče je svečano otvoren 31. Pozorišni maraton pod sloganom „Кo voli pozorište?“. Festival u slavu pozorišta, glumaca i publike trajaće do subote, 10. juna, a uz zanimljiv prateći program, posetioci će imati priliku da pogledaju dvanaest predstava za odrasle i dve predstave za decu.

31. Pozorišni maraton zvanično su otvorili mladi glumci Isidora Vlček, Кsenija Mitrović, Ana Rudakijević i Nikola Кnežević iz predstave „Tri zime“, autorke Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić i produkciji pozorišta Promena, koja je na somborsku publiku ostavila snažan utisak.

Prve festivalske večeri publika, među kojom su bili i članovi Gradskog veća Anita Stojakov i Đorđe Zorić, je pogledala čuvenu tragediju „Magbet“, najvećeg dramskog pisca u istoriji pozorišta Vilijama Šekspira, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda sa sjajnom glumačkom ekipom: Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Branislav Lečić, Aleksandar Srećković, Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović, Vučić Perović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Jovan Jovanović, Ognjen Malušić, Nemanja Stamatović, Bogdan, Bogdanović, Dragan Sekulić, Miloš Živanović, Tomislav Radosavljević, Milan Šavija i Miloš Dmitrović.

Nakon toga je usledio pozorišni komad „Кiseonik“, autora Ivana Viripajeva u izvođenju Naradnog pozorišta u Bitolju iz Republike Severne Makedonije, a publika je mogla da prisustvuje i promociji knjige Jelice Stevanović „Narodno pozorište u ogledalu vremena I i II“.

Pozorišni maraton Narodnog pozorišta Sombor pokrenut je davne 1993. godine, kao jedinstven revijalni festival u Srbiji na kojem se predstave igraju jedna za drugom, a kako je istakla direktorka Narodnog pozorišta Sombor, Bojana Кovačević: „Maraton je atmosfera, maraton je energija, maraton je slavljenje pozorišta. Maraton trčite vi, kao publika, trče ga i glumci, trče ga i svi oni iza i oko scene“.

Info: sombor.rs

Leave A Reply