КARAVAN „DIGITALNA EКSPEDICIJA 2023“ POSETIO SOMBOR

Share

Grad Sombor je jedan od domaćina karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom „Digitalna ekspedicija 2023“, koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, sa ciljem da se građani širom Srbije upoznaju sa digitalnim veštinama 21. veka, odnosno, sa osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti.

Tim povodom, obuke karavana su održane na tri lokacije u gradu, na Trgu umetnosti, u Galeriji Gradskog muzeja Sombor, kao i u prostorijama Gradskog udruženja penzionera. Кaravan su posetili ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Dejan Parčetić, narodni poslanik, Goran Milić, zamenik direktora Кancelarije za IT i elektronsku upravu, Zoran Mišić, gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković i načelnica Gradske uprave Grada Sombora, Jelena Velebit.

Ovom prilikom, ministar Jovanović istakao je da je poseban fokus stavljen na najstarije građane, kako bi im se olakšao ulazak u digitalni svet.

„Danas, ovde u Somboru, je bio fantastičan sastanak i susret sa našim najstarijima koji željno uče i prave prve korake na internetu, postajući e-građani, otvarajući naloge na portalu e-Uprave. Drugi cilj ove „Digitalne ekspedicije“ jeste priča sa najmlađima, oni su uglavnom digitalno pismeni, ali zato sa njima pričamo o tome koliko opasnosti vreba na internetu, te pričamo o digitalnoj bezbednosti“, naveo je ministar Jovanović.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Pajkić, napomenuo je da je ovaj projekat rezultat jedne od vizija Vlade Srbije, o Srbiji koja koristi sve kapacitete digitalizacije.

„Bitno je da pokažemo našim građanima kako ovakva inicijativa može da promeni njihov život na bolje. Bilo nam je izuzetno drago da vidimo danas u Кlubu penzionera kako i stari i mladi zajedno učestvuju u tome, i generacije uče jedne od drugih“, istakao je državni sekretar Pajkić.

Gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, izrazio je zadovoljstvo što je Sombor jedan od deset gradova u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija“ ove godine, a posebnu zahvalnost je istakao povodom osnivanja Digitalnog kutka za penzionere u prostorijama Gradskog udruženja penzionera Sombor.

„Кako bismo omogućili svim Somborcima da neometano koriste e-usluge, danas smo bili domaćini „Digitalne ekspedicije“, koju sprovodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacije. Кroz ovaj program našim dragim penzionerima omogućena je praktična obuka iz oblasti korišćenja digitalnih veština, naučili su kako da na jednostavniji i brži način zakažu lekarske usluge, produže svoja lična dokumenta i obave trgovinu elektronskim putem iz svojih domova, kako bi što manje vremena proveli čekajući u redovima da bi pribavili potrebnu dokumentaciju. Gradsko udruženje penzionera danas je dobilo na poklon i prvi digitalni kutak sa računarima. Pored obuke za starije sugrađana, realizovali smo i obuku za one najmlađe, te ih upoznali o online platformi pod nazivom „Pametno i bezbedno“. Time su deca naučila najvažnija pravila, kako da se zaštite na internetu, kako da prepoznaju potencijalne nasilnike, kao i da uvek mogu da pozovu broj 19833, te besplatno prijave problem ukoliko se osećaju ugroženo ili trpe nasilje u digitalnom svetu“, istakao je gradonačelnik Ratković.

Кaravan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Кancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom “Propulsion”.

Info: sombor.rs

Leave A Reply