Сомбор – Очаравајући драгуљ Војводине који спаја прошлост и савремену чаролију

Share

Сомбор, смештен на западу Војводине, издваја се као дестинација која својом јединственом комбинацијом богате културне баштине и природне лепоте привлачи радознале посетиоце.

Град који потиче из 18. века, Сомбор, одише шармом прошлих времена. Његове сликовите улице украшене су барокним и сецесијским зградама, свака са својом причом која одражава протекла столећа. На Тргу Светог Тројства доминира Градска кућа, ремек-дело сецесијске архитектуре, која својом импозантном фасадом привлачи погледе свих пролазника.

FOTO/ sr.wikipedia.org/

Градска кућа у Сомбору је подигнута 1749. године, док је данашњи изглед добила је 1840. године доградњом нових крила и торња 1842. године. Грађевина је под заштитом Републике Србије као споменик културе од великог значаја.

Шетња градом открива традиционалне занатске радње које његују умеће својих предака, а бројни кафићи и ресторани нуде аутентична војвођанска јела. Мирис шљива и тамбурице у ваздуху често су сапутници посетилаца док истражују локалне делиције.

Манифестације попут „Ликовне колоније Сомбор“ привлаче уметнике из читавог света, стварајући инспиративну атмосферу и додатно обогаћујући културну сцену града. „Сомборски вашар“, традиционална манифестација која се одржава током године, пружа прилику за учешће у весељу, дегустацији домаћих производа и доживљају богате фолклорне баштине.

За оне жељне природних лепота, Национални парк Копачки рит, смештен само неколико километара од Сомбора, пружа оазу нетакнуте природе. Посетиоци могу истраживати лавиринте рукаваца Дунава, посматрати разноврсни свет птица и уживати у миру и тишини које пружа ово заштићено подручје.

Сомбор успешно спаја прошлост и савремену чаролију, нудећи посетиоцима јединствену равнотежу између културног наслеђа, уметности и природног богатства. Ова дестинација неодољиво позива истраживаче да зароните у њену причу и доживите Војводину на јединствен начин.

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Туристички бисер Панонског мора“ који је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама. Ставови изнети у тексту не изражавају нужно ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама.

Leave A Reply