Obeležen svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Share

Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi pod sloganom „Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane“, Grad Sombor je priredio prijem za dobrovoljne davaoce, te predstavnike Crvenog krsta Sombor i Udruženja slepih Sombor.

Zamenica gradonačelnika Sombora, Ljiljana Tica i članica Gradskog veća za oblast omladine, sporta, dece i zdravstva, Antonija Nađ Кosanović, istakle su ovom prilikom da su veoma ponosne što Grad Sombor može da se pohvali velikim brojem dobrovoljnih davalaca krvi, te im izrazile zahvalnost na najhumanijem gestu koji čine.

Doktorka Marija Gutović istakla je važnost akcija dobrovoljnih davanja krvi, te uvažavanje svih humanih ljudi zbog doprinosa koji neprekidno pružaju.

„Кrv je jedini lek koji nema zamenu, a čovek je izvor krvi i ne postoji fabrički, farmaceutski napravljen neki lek koji bi to zamenio“, naglasila je doktorka Gutović, te dodala: „Od jedne jedinice krvi koja se uzme, tri pacijenta mogu dobiti ono što je njima potrebno. Princip rada službe i zdravstvene službe je da pacijent ne sme da čeka krv, nego da pripremljena krv mora da čeka pacijenta i zato dobrovoljnih davalaca krvi nikad nije previše“.

Crveni krst Sombor redovno organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi, kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno ove dragocene tečnosti za hitne slučajeve. Ovim putem, sekretarka Crvenog krsta Sombor, Biljana Кlipa, poziva sve sugrađane, do navršenih 65 godina života, te one kojima to zdravstveno stanje dopušta, da se odazovu ovim akcijama i time spasu nečiji život.

Info: sombor.rs

Leave A Reply