Festival amaterskih pozorišta po 64. put u Kuli

Share

Republički festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli ima tradiciju dugu 64. godine. Svečana ceremonija otvaranja festivala upriličena je ispred zgrade Doma kulture u Kuli, simbolično kao što se to čini već unazad šest decenija. Podignuta je festivalska zastava i potom upaljena festivalska vatra. Tu čast ove godine imala je glumica Vanja Bogovački.

U takmičarskom delu ove godine našlo se osam predstava. Prva je na programu predstava „Sumnjivo lice“. Poznati komad Branislava Nušića izvode glumci Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ iz Prokuplja. Pozorište „Dragoslav Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi predstaviće se prikazom „Putujuće pozorište Šopalović“. Slede predstave Dramskog studija mladih iz Bečeja „2:14“ i Centra za kulturu „Masuka“ iz Velike Plane „ Čudo u Šarganu“. Na repertoaru će se naći i „Crna kutija“ pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića. Glumci beogradskog Studija glume Teatar 011 igraju predstavu „Večernja ruža“, a njihove kolege iz Kule komad „Čežnja za super povrćem“. U takmičarskoj selekciju je i predstava „Kovači“ Slovačkog pozorišta „VHV“ SKUD-a „Janko Čmelik“ iz Stare Pazove.

Predstava „Sve o ženama“ Mira Gavrana, u režiji Mirjane Karanović, biće revijalni deo programa. Ove godine nastupaju i deca Dramske sekcije OŠ „Veljko Vlahović“ Kruščić predstavom „Ružno pače“ koja im je donela treće mesto na na 65. smotri scenskog stvaralaštva dece Vojvodine „Majski susreti“.

Ulaz na sve predstave je besplatan. Festival organizuju Centralni savez ametera u kulturi Srbije i Kulturni centar Kula, a pokrovitelj je opština Kula.

Likovna galerija Kulturnog centra Kula ugostila je izložbu skulptura Novaka Nova Jovovića pod nazivom „U drvetu duša“, kao propratni program manifestacije.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kulske razglednice”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Kula. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Info: vojvodjanski.com

Leave A Reply