Izložba slika Silvije Jelačić u Kuli

Share

Svečano otvaranje 12. samostalne izložbe slika akademske slikarke Silvije Jelačić iz Vrbasa održano je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli. Silvia je, kako kaže, odrasla u Kuli, gde je završila osnovnu školu i gde žive njoj dragi ljudi, pa joj je posebno drago što je dočekala da izlaže baš ovde.

Ona se zahvalila galeristkinji, Snežani Davidović, što joj je dala priliku da izlaže u Galeriji i istakla je da joj je velika čast što na otvaranju njene izložbe govori i uvaženi književnik, Miroslav Aleksić. Govoreći o njoj, on je istakao da je poznaje još od gimnazije, da je pratio njen razvoj kroz godine, kao i da ova izložba dolazi u pravom trenutku.

Po Silvijinim rečima, ideja za ove slike rodila se tokom putovanja u Hrvatsku, gde su joj se toliko dojmili pejzaži koje je imala priliku da vidi, da je odmah po povratku kući želela da naslika jednu sliku, a tako je nastala i cela serija:

Silvia Jelačić: ,,Sve je, zapravo, veoma prosto, čak iznenađujuče koliko. Pre tri godine smo bili u mestu Vrsi, u blizini Zadra, u Hrvatskoj, kod mog ujaka Zlatka na moru. On nas je sproveo do nekih plaža za koje znaju samo meštani. Tu sam, zapravo, saznala zašto Jadran zovu ,,plavi Jadran“. Zaista su mi se toliko dojmili ti pejzaži i kada smo se vratili kući želela sam da njemu naslikam jednu sliku. Da bi nastala jedna valjana, nastala je cela serija i s obzirom na to da su ljudi zaista dobro odreagovali na ove slike, odlučila sam da napravim izložbu“.

Istakla je da ovde motiv i nije toliko važan, već da je u pitanju više istraživanje u slikarskom smislu:

,,Zaista sam uživala u radu sa uljem i ja tu tehniku još uvek učim. Ovde motiv kao motiv nije toliko važan, ovo je više kao neko istraživanje u slikarskom smislu. Želela sam da istražim kako se to slika bojenim mrljama. Ovo mnogo odudara od toga što je inače radim, jer su meni uvek u središtu fokusa bile figure. Na jednoj slici se vidi da se bavim nekim masovnim scenama, tu su bili sportisti, fudbaleri, to je ono po čemu sam poznata. Ovo je, dakle, jedan novi motiv za mene, ali ne presudan, jer je mnogo važnije bilo kako se boja meša, razliva, kako se ponaša, kako uklopiti različite strukture, kako liniju uklopiti u bojnu površinu“.

Postavku u Likovnoj galeriji možete pogledati u narednih 20 dana.

Leave A Reply