Реконструисан Планинарски дом „Козарица“ у чортановачкој шуми

Share

Како би се туризам и даље развијао, после седам деценија од изградње,  у потпуности је реконструисан планинарски дом „Козарица“ у Чортановцима и то захваљујући средствима која су издвојили Министарство туризма и омладине и Општина Инђија.

Објекат који се налази у чортановачкој шуми изграђен је 50-тих година прошлог века и од тада па све до пре пар месеци, нису вршени радови на његовој реконструкцији. Замењени су столарија, реконструисани зидови и подови, постављене су плочице, изграђене су нова водоводна, канализациона и електро мрежа, као и пречистач отпадних вода. Након изведених радова, 28. јула ове године, уследило је и свечано отварање реконструисане „Козарице“ којем су присуствовали државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић и председник Општине Инђија Владимир Гак.

Кандић је током обраћања медијима истакао да је држава спремна да улаже у планинарске објекте у том делу Националног парка „Фрушка гора“.

-„Козарица“ је један од пет планинарских домова у овом делу Националног парка „Фрушка гора“. Иначе, налази се на веома важној европској бициклистичкој рути „Еуро вело 6“ и управо из тог разлога, подржавамо идеју Општине Инђија да се у Чортановцима направи бициклистички камп и спортско-рекреативни садржаји, што би могло да буде обухваћено пројектом Владе Републике Србије у вези са обнављањем Подунавља- рекао је Кандић на свечаном отварању и додао да је неопходно да се што пре уради пројектна документација како би се аплицирало за неопходна средства.

Председник Општине Инђија Владимир Гак захвалио се Министарству туризма и омладине на сарадњи и подршци, истакавши да су за реконструкцију планинарског дома издвојена средства у износу од осам милиона динара, од чега је пет милиона дало министарство а остатак локална самоуправа.

-„Козарица“ ће сада бити на располагању планинарима који ће моћи овде да бораве свакодневно и уживају у природи, а поред њих, подједнако, и сви љубитељи Фрушке горе и чортановачке шуме-  истакао је Гак најављујући нова улагања:

-Ми смо преузели обавезу да обезбедимо уређење пута, које није било могуће током изградње пруге, а такође ћемо опремити овај простор неопходним намештајем. „Козарицом“ ће управљати Планинарско друштво „Железничар“ из Инђије које планира низ нових садржаја, пре свега, кроз сарадњу са Планинарским савезом Србије. Иначе, реконструисана „Козарица“ је планинарски дом који се налази на најнижој надморској висини у свету, од 84 метра.

Према речима представника ресорног министарства, Фрушка гора је веома значајан драгуљ српског туризма, подсетивши да је само прошле године, на тој планини, боравило више од 80 хиљада туриста из земље и иностранства.

-Из године у годину расте туристички промет и ми морамо на адекватан начин пратити тај раст. Не само у овом делу националног парка, већ и у свим другим деловима. Ми смо на Иришком венцу започели пројекат који се односи на изградњу потпуно новог туристичко-информативног центра и надамо се да ћемо новим садржајима, које планирамо за наредни период, учинити ову локацију још атрактивнијом- закључио је државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.

Leave A Reply