Фрушкогорска вина за развој винског туризма у Војводини

Share

Туризам представља један од главних праваца развоја Општине Ириг – осим бањског туризма, значајан стуб на том путу је вински туризам, с обзиром на то да су падине Фрушке Горе идеалне за воћарство и виноградарство. Ириг баштини дугу традицију виноградарства и винарства, као и препознатљивост географског порекла фрушкогорских вина, која већ дуго представљавју бренд општине Ириг.

Ту су и бројне манифестације које негују виноградарску и винарску традицију овог сремског градића, те су и оне својеврсни бренд ове општине који такође привлачи посетице, те Ириг ставља на мапу озбиљне дестинације манифестационог туризма.

Током протеклог викенда у Иригу је по први пут одржана манифестација „Фрушкогорска винска шетња“ – „Фрушка Wалк & Wине 2023“ посвећена вину, а у сврху туристичке промоције винарија и виноградарства Фрушке Горе, као и Општине Ириг.

„Ириг није случајно изабран да буде домаћин ове манифестације. Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века ириг је словио за винску престоницу Фрушке горе. И оно што ми желимо заједно са председником Републике Србије, председником Покрајинске владе и са мојим сарадницима да ту славу поново вратимо у Ириг и да он поново постане винска престоница не само Фрушке горе већ и шире“, рекао је Тихомир Стојаковић, председник Општине Ириг.

Манифестација је организована у циљу промовисања винског туризма Срема и Војводине,а организатор је била Туристичка организација Војводине уз какос у навели, снажну подршку Покрајинске владе, Министарства туризма и омладине и удружења „Срем – Фрушка гора“.

„Ова шетња има за циљ да у најстаријем националном парку у Србији – Фрушкој гори, и винској престоници – Иригу, упозна љубитеље Фрушке горе и туристе са понудом осталих туристичких сегмената – верског и сеоског туризма“, рекла је директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић.


Шетња кроз фрушкогорске винограде почела је на Рибарском тргу у Иригу, а посетиоци су на винским пунктовима имали прилику да дегустирају фрушкогорска вина и локалне специјалитете.

На првој винској шетњи учествовао је председник Покајинске владе Игор Мировић, који је истакао да је реч о манифестацији која треба да промовише Ириг.

“Ириг треба да се промовише као место које ће веома брзо након завршетка Фрушкогорског коридора бити идеално за овакву врсту туризма, који ће се развијати на здрав, еколошки начин. Верујем да ћемо је одржати у будућности јер желимо да развијамо вински, али и верски туризам, и да усмеримо пажњу јавности на Ириг, како бисмо на тај начин помогли локалном развоју“, рекао је Игор Мировић.

Манифестација је замишљена тако да учесници са купљеним ваучерима шетају стазу дугу седам километара у оквиру које се налазе пунктови са винским кућама, где се представљају винарије и где се дегустира вино. Шетња се организује у више група, а учествовало је око 300 посетилаца.

Манифестацијом „Фрушкогорска винска шетња“ – „Фрушка Wалк & Wине 2023“ ириг није добио само нову манифестацију, већ и нови бренд по коме ће у будућности и бити препознатљив.

 

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Туристички бисер Панонског мора“ који је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама. Ставови изнети у тексту не изражавају нужно ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама.

Leave A Reply