Bez dogovora o povećanju minimalne cene rada; Mali: Odluka sledećeg četvrtka, Vlada predlaže 47.154 dinara

Share

Sindikalci i poslodavci se nisu saglasili oko povećanja minimalne cene rada na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade 14. septembra, a predlog Vlade je da se minimalac poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712 na 25.000 dinara.

Predstavnici sindikata tražili su da minimalac bude 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Ispred Vlade Srbije sednici Socijalno-ekonomskog saveta su prisustvovali ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar finansija Siniša Mali i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sindikate su predstavljali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji i predsedava sednicom, UGS Nezavisnost predsednica Čedanka Andrić, a Uniju poslodavaca Srbije predsednik Miloš Nenezić i počasni predsednik Nebojša Atanacković.

Izvor: RTS

Leave A Reply