Крчединска ада – јединствена оаза лепоте и мира

Share

Крчединска ада је природно речно острво, оаза лепоте и мира, природно станиште бројних биљних и животињских врста: крава, коза, коња, оваца морки, аутохтоних и одомаћених сорти живине, магараца, подолског говечета, али и орла белорепана, црне роде…

Представља веома значајан део Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит“ и једна је од најзначајнијих ада у Подунављу. Са обалом дугом око 10 км и површином од скоро 9 км², спада у групу највећих дунавских ада од ушћа Драве до ушћа Тисе у Дунав.

Крчединска ада се налази у рукавцу који се протеже наспрам Крчедина, па се до ње долази чамцем из овог села или Бешке.

На Крчединској ади слободно галопирају дивљи коњи, ту су и подолска говеда, магарци а на њих помно мотре пулини. На 800 хектара живи преко  500 грла стоке која живи слободно, на ади се рађају, једу и спавају.

Ипак о магулицама и дивљим коњима брину ритски сточари из околних села Ковиљ, Гардиновци, Крчедин и Бешка.

Аду посећују и многе дивље животиње, које лети дођу копном или препливају на острво, тако да је могуће угледати шакале, дивље свиње и јелене, али и дивље патке. Поред тога приобаље аде једно је од највећих мрестилишта шарана у Европи.

Крчединска ада постала „Српска Кападокија“

Крчединска ада почетком јуна ове године званично је постала „Српска Кападокија“. Од идеје до реализације поменутог пројекта прошло је само годину дана истакли су из Туристичке организације општине Инђија, која се на овај начин уписала у историју српског туризма.

Први комерцијални летови реализовани су  03. јуна. Као и у Турској, бројни туристи имали су прилику  до септембра да осете магију, и уживају у пејзажу Крчединске аде из ваздуха. Посетиоцима је, током сезоне, на располагању било седам балона који су  стигли из Кападокије а летове је реализовала посада од 12 пилота која је стигла из Турске.

-Читав потез на коме су балони летели током сезоне  на Крчединској ади , потпуно су туристички опремљен. Туристи су поред фотографисања и самог лета, могли да уживају у прелепим пејзажима, природи и животињама које се на овом делу налазе- подсетио је Урош Трифуновић, директор ТОО Инђија и додао да је ова туристичка атракција уврштена у туристичку понуду Новог Сада чиме се убудуће очекује додатни развој туризма, како Инђије, тако и Новог Сада.

 

-Туристичка организација, морам да подсетим, пројекат реализује у сарадњи са турском компанијом „Kaya balloons“ која је отворила представништво своје компаније у Србији, како би лакше обављали поменуту делатност- подсетио је Трифуновић.

 

Пробном лету почетком јуна присуствовао је и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић који је овом приликом истакао да је пројекат „Српска Кападокија“ доказ да се само заједничким радом свих нивоа власти могу постићи овако велики резултати.

 

Осим покретања нове туристичке понуде на Крчединској ади од пројекта „Српска Кападокија“ очекује се и даљи развој туризма испод јужних обронака источног дела Фрушке горе.

 

**Текст је објављен у оквиру пројекта „Туристички бисер Панонског мора“ који је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама. Ставови изнети у тексту не изражавају нужно ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама.

Leave A Reply