Dragana Milošević: U opštini Kula najveća investicija u oblasti kulture u proteklih 50 godina

Share

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić danas su u prostorijama Opštine potpisali ugovor o finansiranju realizacije projekta „Rekonstrukcija, dogradnja, adaptacija, prenamena i energetske sanacije buduće zgrade Muzeja i Gradske biblioteke u Kuli“.

Reč je investiciji od gotovo dva miliona evra, koja predstavlja značajan pomak kako za opštinu Kula, tako i za institucije kulture, koje će konačno imati svoj krov nad glavom.

Resorni sekretar Dragana Milošević je naglasila da je danas istorijski dan za opštinu Kula s obzirom na to da se decenijama unazad nije ulagalo u institucije kulture.

„Veoma sam ponosna što sam član aktuelne Pokrajinske vlade koja vodi ovakvu kulturnu politiku. Tokom proteklih pet godina otvorena je nova konkursna linija za kapitalne investicije na osnovu čega je rekonstruisan i opremljen veliki broj institucija kulture u javnoj svojini, a započeta je i izgradnja novih objekata. U 17 lokalnih samouprava podržano je ukupno 19 investicionih projekata u vrednosti od blizu deset miliona evra, a preko Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Uprave za kapitalna ulaganja, do sada je podržano 30 lokalnih samouprava u iznosu od blizu 25 miliona evra“, naglasila je Miloševićeva.

Istakla je da su sredstva za sanaciju zgrade budućeg Muzeja u Kuli, Gradske biblioteke, koja je pre 15 godina izgorela i od tada nema svoje prostorije, kao i dela Muzičke škole, obezbeđena rebalansom budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, kao i da će Pokrajinska vlada nastaviti da ulaže u kulturu na severu Srbije, pomažući dalje jačanje svake lokalne samouprave.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić je izrazio zahvalnost na podršci Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata naglašavajući da je objekat, u kom je  nekada bila smeštena policija, od pre mesec dana spreman za kompletnu rekonstrukciju.

Naveo je da će na površini od 1.400 metara kvadratnih biti smešten Muzej, Gradska biblioteka, koja je izgorela u požaru pre 15 godina, deo muzičke škole. To će biti značajna kulturna institucija sa raznovrsnim kulturnim sadržajem koji do sada nije imao prostornih mogućnosti za realizovanje.

Na objektu će uskoro početi prva faza radova, a završetak celokupnog projekta očekuje se sledeće godine.

Leave A Reply