ODRŽANA IZLOŽBA RADOVA ČLANOVA PORODICA NESTALIH LICA U SOMBORU

Share

U Velikoj sali Gradske kuće u Somboru, danas je održana izložba radova članova porodica nestalih lica pod nazivom „Suncokretova elegija vremenu: Ples svetlosti i senke“. Izložba predstavlja završni deo projekta Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – Regionalne delegacije u Beogradu i Crvenog krsta Vojvodine pod nazivom „Pružanje psihološke i psihosocijalne podrške porodicama nestalih lica“.

Izložbi je prethodio svečani prijem predstavnika Crvenog krsta u zgradi Županije gde ih je dočekao gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković zajedno sa načelnicom Odeljenja za društvene delatnosti Marijom Jerković. Tom prilikom, predstavnici Crvenog krsta su uručili Zlatnu plaketu gradonačelniku Ratkoviću u znak zahvalnosti za doprinos u postizanju rezultata i ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta.

Prilikom obraćanja na otvaranju izložbe, gradonačelnik Ratković je naveo da pitanje nestalih lica nije samo problem porodica već svih nas kao društva.

„Naš grad je peti po redu u Srbiji u kome se organizuje ova, po mnogo čemu posebna i višeslojna izložba oslikanih sećanja, uspomena, emocionalnog tereta, neizvesnosti, tuge, sete i nostalgije članova porodica lica nestalih u vihoru rata devedesetih na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Iza svake slike stoje ogromna tuga i bol koje porodice nestalih dostojanstveno nose. Ova izložba nije samo intimna i duboko potresna priča ljudi koji pate, porodica koje decenijama čekaju na odgovore…kojima je potrebna naša glasnija podrška i razumevanje. Pitanje nestalih lica nije samo problem porodica, ono se tiče svih nas. U to ime vas pozivam da se zajednički zagledamo u ove slike sećanja koje su pred nama i damo podršku pravu na dostojanstvo i da smo grad koji će u budućem vremenu negovati kulturu sećanja, solidarnosti i saosećanja“.

Oslikani satovi simbolizuju teško breme sećanja i svojom sadržajnošću i lepotom ilustruju vrednosti vezane za identitet, sećanje i želju za rasvetljavanjem sudbine nestalih i nastradalih lica u minulim ratovima na ovom području.

Izložbu čini petnaest radova koje je naslikala autorka Tina Trkulja, na osnovu razgovora sa porodicama nestalih i njihovog sećanja i uspomena. Porodice nestalih u ovom projektu dolaze iz Sombora, Apatina, Кule, Odžaka, Vrbasa i Bajmoka.

Info: sombor.rs

Leave A Reply