Počeo 24. Кongres Udruženja kardiologa Srbije

Share

Svake godine kardiovaskularne bolesti odnose milione života širom sveta. Ova ozbiljna pojava postaje sve učestalija, a pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji.

Ovogodišnji kongres Udruženja kardiologa Srbije, koji je okupio preko hiljadu učesnika iz naše, ali i iz brojnih drugih zemalja, za cilj ima usavršavanje stručnog kadra u oblastima prevencije, dijagnostike i lečenja kardiovaskularnih bolesti, pre svega ishemijskih, valvularnih bolesti, kardiomiopatije, plućne hipertenzije i poremećaja srčanog ritma.

Otvarajući kongres, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković istakao je da Republika Srbija ostaje posvećena ulaganju u celokupan zdravstveni sistem, kao i u razvoj lečenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s obzirom na činjenicu da ta oboljenja predstavljaju uzrok više od 50 odsto smrtnih ishoda.

„U prethodnom periodu znatno su ojačani kapaciteti kliničkih centara i instituta, kao i opštih bolnica na teritoriji cele Srbije, kako nabavkom nove opreme, tako i poboljšanjem uslova za boravak pacijenata, ali i rad zaposlenih“, izjavio je prof. Gojković i dodao da je rezultat toga mnogo bolja zdravstvena zaštita svih kardiovaskularnih bolesnika, smanjenje lista čekanja, kao i zadovoljstvo svih pružalaca zdravstvenih usluga.

Na otvaranju kongresa poručeno je i to da država nastavlja da pruža podršku uvođenju novih savremenih procedura praćenih tehnološkim razvojem kao i jačanjem kadrovskih kapaciteta, zapošljavanjem i edukacijom novih mladih lekara.

Leave A Reply