Stigle nove cene: Dizel jeftiniji za dva dinara

Share
Litar benzina koštaće 182 dinara, dok je cena dizela smanjena za dva dinara i narednih nedelju dana litar će koštati 212 dinara

Kao i svakog petka od marta prošle godine danas stižu nove cene goriva na srpskim pumpama. Prošle nedelje BMB 95 je pojeftinio za dva dinara, te je litar koštao 182 dinara, dok je cena dizela poslednjih mesec dana nepromenjena i litar košta 214 dinara.

Vlade Srbije produžila je juče uredbu o ograničenju cena naftnih derivata do kraja novembra.

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Leave A Reply