Uručeni ugovori za finansiranje lokalnih samouprava za ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica i izbeglica

Share

Član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Darko Smiljanić, prisustvovao je u Beogradu dodeli tri vrste ugovora o finansiranju aktivnosti lokalne samouprave u cilju podrške interno raseljenim licima i njihovog ekonomskog osnaživanja koji finansira Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Gradu Somboru je po ovim ugovorima dodeljeno 4,8 miliona dinara.

Prvi ugovor podrazumeva saradnju na realizaciji pomoći izbeglicama kroz dodelu sredstava za ekonomsko osnaživanje kroz nabavku i pribavljanje manjih poljoprivrednih mašina i opreme ili osnovnog stada za započinjanje poljoprivredne delatnosti ili alata i opreme za obavljanje zanatskih usluga. Za ovu namenu ugovorom, je predviđeno 3,1 milion dinara, a tim sredstvima će biti pružena podrška izbeglicama koji žive na teritoriji Grada Sombora.

Grad Sombor je po drugom ugovoru koji podrazumeva dodelu sredstva za nabavku hrane za najugroženije porodice izbeglica i interno raseljenih lica dobio 720.000 dinara. Ovom metrom će biti obuhvaćeno oko 120 porodica koje će dobiti pomoć u vidu prehrambenih namirnica u vrednosti 6 hiljada dinara. Paket prehrambenih proizvoda će sadržati brašno, suvi kvasac, ulje, palentu, pasulj, testeninu, pirinač, dugotrajno mleko, čokoladno mleko, griz, kuvani paradajz, pasterizovano povrće, džem, tunjevinu, živinsku paštetu, mesni narezak, sardine u konzervi, kuhinjsku so, šećer, puding i suvi keks.

Trećim ugovorom o saradnji na realizaciji pomoći interno raseljenim licima dok su u raseljeništvu kroz dodelu pomoći za pokretanje, razvoj i unapređenje dohodovnih aktivnosti Gradu Sokmboru dodeljena su sredstva u iznosu od 900.000 dinara, a Grad će dodatno učestvovati sa još 100.000 dinara.

U Palati Srbije je uručeno 85 ugovora za 55 jedinica lokalne samouprave, a ukupna sredstva izdvojena za ovu namenu iznose 161 milion dinara.

Info: vojvodjanski.com

Leave A Reply