Нови – стари дом за инђијска вина

Share

Вина Инђије” је Удружење винара, виноградара и љубитеља вина општине Инђија. Иако љубав према вину чланови овог удружења гаје много дуже, удружење постоји девет година, од којих последњих шест организују Фестивал фрушкогорских вина на платоу испред Куће Војновића. Управо, некадашњи дом Ђорђа Војновића који је оставио Инђинчанима у аманет, постао је и дом инђијских вина. Званично и свечано, у четвртак, 23. новембра, отворен је реконструисани вински подрум у којем ће се убудуће одржавати дружења винара, промоције, књижевне вечери уз вино, едукације винара и виноградара и многи други догађаји.

-Вратили смо се у нашу кућу и веома смо захвални Општини Инђија и Културном центру јер су препознали једну лепу, винску причу. Простор је реновиран захваљујући тој доброј сарадњи- истакао је Саша Иваниш, председник Удружења „Вина Инђије“ и додао да имају доста планова за будућност.

Свечаном отварању винског подрума присуствовао је и помоћник председника Општине Инђија Живан Живановић који је истакао да се локална самоуправа труди да препозна све потребе удружења и појединаца који се баве делатностима значајним за даљи развој туризма и угоститељства.

-Вински туризам у општини Инђија последњих неколико година је у експанзији. На територији наше општине налази се велики број винарија али и кућа које се баве производњом вина. Увидели смо да им је потребан простор у којем ће се окупљати, и за само месец дана реконструисан је вински подрум у Кући Војновића- рекао је Живан Живановић, помоћник председника Општине Инђија.

Представници Удружења „Вина Инђије“ на крају су подсетили да им је највећа активност током године у јуну, када организују традиционални Фестивал фрушкогорских вина.

-Ове године организовали смо шести Фестивал фрушкогорских вина и увек смо везани за “Духове”, јер је то инђијска слава којој се мења датум. Ми, углавном, дан раније организујемо сајам, а то је суботом. Значи, увек суботом- додао је Иваниш:

– Назив Фестивала сам говори да произвођачи са целе Фрушке горе и њених обронака доносе вина. Фестивал је попримио последњих година и међународни карактер, јер имамо увек госте и ван граница наше земље. Традиција нам је да сваке године зовемо по једног госта који није из Срема- објаснио је председник Удружења „Вина Инђије“.

**Текст је објављен у оквиру пројекта „Туристички бисер Панонског моракоји је суфинансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама. Ставови изнети у тексту не изражавају нужно ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама.

Leave A Reply