Danas je Sveti Ignjatije Bogonosac

Share

Današnji dan je posvećen Svetom Ignjatiju, poznatom kao Bogonosac, koji je bio učenik Jovana Bogoslova.

On je takođe poznat i kao Ignjatije Antiohijski, a zanimljivo je da je dobio nadimak „Bogonosac“ jer ga je Isus Hristos držao u svojim rukama dok je bio dete.

Sveti Ignjatije je bio treći patrijarh Antiohijske crkve i poznat je po tome što je uveo antifonski način pojanja u crkvi.Odbio je da prizna idolopoklonstvo, što ga je dovelo do toga da bude bačen lavovima 106. godine u Rimu. Iako su ga zveri rastrgle, njegovo srce je ostalo netaknuto. Legenda kaže da se i danas javlja svakome ko ga priziva u nevolji.Običaji na dan Svetog Ignjatija

U našem narodu, danas se izbegavaju teški poslovi, naročito među ženama. Ovaj dan obiluje ritualnim radnjama, a ponegde se naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić. Takođe, Sveti Ignjatije se slavi kao krsna slava, a veruje se da donosi blagostanje i zaštitu domaćinstvu.

Sveti Ignjatije predstavlja važan verski praznik koji se obeležava različitim običajima i ritualima. Njegova hrabrost i vera ostavili su dubok trag u istoriji i verovanjima, te se danas njegova slava slavi širom pravoslavnog sveta.

Leave A Reply