Produžen rok prijave poljoprivrednika za subvencije u okviru Projekta 50:40:10

Share

Rok za prijave za poljoprivrednike za Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatijeg kao „50:40:10“, koji je trebalo da istekne danas, produžen je do 29. februara.

Ovaj projekat koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom, raspisan je 4. decembra prošle godine, a rok za prijave prvobitno je bio 2. februar.

Kako se navodi na sajtu IPARD-a, odluka o dodatnom produženju roka doneta je kako bi se svim zainteresovanim licima izašlo u susret i omogućilo dodatno vreme za prikupljanje neophodne dokumentacije.

Treći poziv biće namenjen za pravna lica, preduzetnike i zadruge za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti prijema, manipulacije, utvrđivanja kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva, prerade i plasmana mleka i mlečnih proizvoda, mesa i proizvoda od mesa, proizvodnje i plasmana vina, zatim prerade/dorade, pakovanja i plasmana pčelinjih proizvoda, plasmana proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti koji su sertifikovani, kao i otkupa, prerade, pripreme za dalju prodaju i plasmana voća i povrća.

Investicije se generalno odnose na izgradnju objekata za proizvodnju i skladištenje, izgradnju infrastrukture i nabavku nove opreme, a naglasak je na investicijama u obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti i upravljanju otpadom.

Ukupan iznos sredstava opredeljen za sprovođenje Javnog poziva je 750.000.000,00 dinara, vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra (sa PDV-om), a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Sam postupak konkurisanja je obiman i kao deo investicije predviđene su i konsultantske usluge, pa tako konsultanti SIM CERT-a sa kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu pružaju podršku korisnicima na celoj teritoriji Srbije.

Osim direktne pripreme za konkurisanje na projektima konkurentne poljoprivrede Srbije „50:40:10“, konsultanti pružaju podršku i prilikom konkurisanja na IPARD programu.

Uskoro se očekuje raspisivanje i konkursa za Meru 1 – primarna poljoprivredna proizvodnja, nakon toga za Meru 3 – prerada poljoprivrednih prozvoda i na kraju Meru 7 – ruralni turizam.

Leave A Reply