Batut: Od početka godine potvrđena 502 slučaja velikog kašlja

Share

U Srbiji su od početka godine potvrđena 502 slučaja velikog kašlja i prijavljena dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako se navodi, najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina, prenosi Danas.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, njih 37  ili 7,4 odsto bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih, njih 28,  bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci.

Što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije, odnosno  učestalosti bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga.

Leave A Reply