Ivanišević otvorio prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje „ArchyEnergy 2024“

Share

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je danas prvi sajam „ArchyEnergy“ i stručnu konferenciju iz oblasti arhitekture, energetske efikasnosti, inovativnih tehnologija i materijala u građevinarstvu. On je tom prilikom istakao značaj ove važne privredne grane i njenog udela u sveobuhvatnim privrednim kretanjima, u oblasti zapošljavanja, ali i turizma, s obzirom na to da su smeštajni kapaciteti u Novom Sadu popunjeni za vreme trajanja ove manifestacije.

Konferencija i sajam međunarodnog su karaktera, a realizuju se u organizaciji građevinsko-arhitektonskih časopisa i portala „Grenef“, „Podovi“ i „Prozori+Vrata“, i održavaju se danas i sutra u Kongresnom centru „Master“ na Novosadskom sajmu.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava inovativne privredne grane. Prateći dostignuća sa poslednjeg sajma u Nirnbergu, koji je kao jednu od važnih tema imao energetsku efikasnost, podržali smo ovaj skup namenjen svima koji žele da saznaju šta su novine u gradnji“, rekao je Ivanišević.

On je istakao da su pored privrednog i turističkog aspekta, ovaj sajam i konferencija važni i iz razloga što su i zelena arhitektura, održiva gradnja, te upotreba obnovljivih izvora energije u ovim delatnostima privredna grana u ekspanziji.

„Kao i do sada, i ubuduće ćemo podržati sve ono što je bolje za našu privredu, i za građane“, naveo je pokrajinski sekretar i dodao da je Sekretarijat pred kraj prošle raspisao i konkurse za podršku manifestacijama i kongresnom turizmu, te da se može govoriti o povratku Novog Sada na kongresnu mapu Srbije.

Ivanišević je naglasio da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u okviru svojih konkursa uvodi posebne mere podrške za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije, kao i subvencije za nabavku punjača za električne automobile.

Ukupno 23 štanda i sedam stručnih panela u okviru ove dvodnevne konferencije predstaviće aktuelne pravce i trendove u zelenoj izgradnji, kao i automatizaciji savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima i kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge. Akcenat je stavljen na poslovno umrežavanje s ključnim akterima u ovom domenu.

Leave A Reply