Ministar Selaković posetio Istorijski arhiv Sombor

Share

Ministar kulture Nikola Selaković, posetio je Istorijski arhiv Sombor, gde su ga dočekali predstavnici lokalne samouprave i direktori gradskih ustanova kulture. Tom prilikom, upriličeno je potpisivanje ugovora sa čelnicima kulturnih ustanova, a prema rečima ministra Selakovića, Ministarstvo kulture Republike Srbije je u ovoj godini kroz različite vrste konkursnih finansiranja, obezbedilo više od 20 miliona dinara za ustanove kulture u Somboru. –

Najveći deo ovih sredstva pripada Istorijskom arhivu Grada Sombora, koji je kroz Konkurs „Gradovi u fokusu“ ove godine obezbedio sebi 12.700.000 dinara za rekonstrukciju fasade. Drugi po redu iznos jeste 6.000.000 dinara, koji je obezbeđen Gradskom muzeju u Somboru, a danas smo preostalih 1.400.000 obezbedili za različite vrste aktivnosti i projekte od strane Galerije „Milan Konjović“, Gradskog muzeja i Narodnog pozorišta u Somboru. Naše Ministarstvo nastaviće da bude dobar oslonac i veran partner Gradu Somboru. Grad Sombor je dobio od Ministarstva kulture 60.272.000 za preko 80 projekata kojim su ustanove kulture, ali i različite vrste kulturnih subjekata na teritoriji Grada Sombora konkurisale kod našeg Ministarstva, izjavio je Selaković.

Nataša Stojanović, direktorka Istorijskog arhiva Sombor, zahvalila se Ministarstvu kulture i istakla da će u narednom periodu nastaviti sa uređenjem ove ustanove. – U poslednje dve godine, puno se radi na ulaganju u našu ustanovu. Grad Sombor, opštine Apatin, Odžaci, Kula, Bač, učestvuju isto u sufinansiranju naše ustanove jako smo ulagali u unutrašnjost arhiva, ove godine uređujemo biblioteku za koju je Grad Sombor oko 2 miliona izdvojio i radimo projekat izgradnja dvorišnih depoa koji nam je trenutno najveći problem, rekla je Stojanović.

https://www.instagram.com/p/C7l1nupCd-p/

Izvor: Q media

Info: https://vojvodjanski.com/qmediakula/kultura/2024/06/05/136726–ministar-selakovic-posetio-istorijski-arhiv-sombor

Leave A Reply